fbpx
Skip to main content
Yugo skala 55

Prodaje se za 500 evra, ali ga retko kupuju. Da li je mudro prodati STOJADINA?

Foto: Twiitter/polkjunkcars
Ovaj automobil je sinonim za jugonostalgiju, pa ako ga imate u voznom stanju i sa originalnim delovima - čuvajte ga.

Na njemu je sve dobro poznato: od kvake, za koju gotovo da nije potreban ključ, do tvrdog volana, zvuka motora i spore vožnje. Odiše istorijom, podseća na detinjstvo. Da li ga prodati?

Kragujevac je nekada nosi naziv "srpski Detroit", a krajem osamdesetih godina 20. veka iz naše fabrike je izašlo 230.000 vozila, od kojih je 130.000 nosilo oznaku "Zastava 101" ili "128". Ostali su bili "fiće", "floride" i "jugići".

Za ono vreme neverovatno prostran auto!
"Stojadin" je bio prostran u odnosnu na sve ostale domaće automobile, pa su u njemu mogle da se voze četiri odrasle osobe. Prtljažnik je bio ogroman za ona vremena.

Korozija mu je bila najveći neprijatelj!

I danas se na parkingu može videti čuvena "Skala 55" često u beloj, tamno crvenoj ili petrolej boji. Najčešće je počela da je "jede" korozija, vrata pomalo vise, presvlake su sintetičke, migavci i retrovizori su polomljeni. Večita nedoumica glasi: Da li je prodati?

Cena ovog automobila, pod uslovom da je u voznom stanju, iznosi oko 500 evra. Međutim, ukoliko je originalna, a to podrazumeva instrumentnu ploču iz Kine, motor iz Fijata, "trajalove" gume i sedišta iz Floride.

Proizvedeno je više od milion vozila, a danas ih je ostalo tek...

"Skala" je, koje god godišnje nosila, bila na nivou modela iz 1971. godine, kada je "stojadin" počeo da krstari ulicama. Model "Skala" je počeo da se proizvodi 1988. godine, ali je, uz minimalne izmene, isti kao i čuveni "kec".

Poslednji automobil je u "Zastavinoj" fabrici napravljen 20. novembra 2008. godine, a to znači da ne ispunjava ekološke standarde. Međutim, "stojadin" i "kec" će uskoro posati oldtajmeri

Proizvedeno je 1.045.458 primeraka ovih automobila, ali se procenjuje da ih do danas nije ostala ni šestina, ali nisu svi u voznom stanju. Dakle, ukoliko imate zatvorenu garažu - čuvajte ovaj auto.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd