fbpx
Skip to main content
Folksvagen

Rival Dačije stiže iz Kine

Foto: Profimedia
Reč je o jeftinom VW modelu...

Volkswagen Grupa bi mogla da ponudi automobile svog niskobudžetnog brenda Jetta i kupcima van granica Kine.

Nemački auto-gigant već duže vreme želi da otme deo evropskog tržišnog kolača rumunskoj marki Dacia, koja je u vlasništvu kompanije Renault, ali do realizacije tog plana još nije došlo.

U međuvremenu, prvi koraci u tom pravcu napravljeni su prošle godine, kada je VW lansirao na kinesko tržište jeftini auto-brend Jetta, koji je dobio ime po poznatom Volkswagenovom modelu.

Pogledajte kako izgleda kada "podivlja" auto od 1.500 konja (VIDEO)

Pogledajte kako izgleda kada "podivlja" auto od 1.500 konja (VIDEO)

Očekuje se povratak Tojotinog krosovera

Očekuje se povratak Tojotinog krosovera

Ko ne nosi masku u automobilu rizikuje veliku kaznu

Ko ne nosi masku u automobilu rizikuje veliku kaznu

Osam meseci kasnije, novorođena marka već beleži pristojne rezultate u Kini gde je do sada prodata 81.000 vozila sa amblemom Jetta. Samo u aprilu, kineskim kupcima je isporučeno 13.500 automobila, što je oko 1% tržišnog udela u toj zemlji.

Jetta je ove godine povećela učešće na kinsekom tržištu automobila s obzirom da je jedan sloj, uglavnom mlađih kupaca odlučio da nabavi pristupačan auto kako bi izbegao javni prevoz u velikim kineskim gradovima, nakon što je kroz tu zemlju protutnjao koronavirus.

Osokoljeni početnim prodajnim uspehom u 2020, u Volkswagenu su počeli da razmišljaju o širenju marke Jetta i van granica Kine, saznaje Autonews Europe.

"Uspešan početak brenda je, naravno, podstakao i interesovanje sa drugih tržišta", rekao je novinarima ove nedelje predsednik brenda Jetta, Harald Mueller, ali nije detaljnije obrazložio svoju izjavu.

Inače, VW se odlučio za dobro razrađen pristup - osnovao je pristupačnu marku Jetta u Kini, prema svom modelu koji je dobro poznat u Sjedinjenim Državama i Evropi, dok su sestrinsku marku Škoda koja je u početku "glumila" jeftini VW, u tom obliku ostavili za napad na lukrativno indijsko tržište.

Sa druge strane, Škoda je u Evropi, pa i u Kini, već postala punopravni, etablirani brend, koji se kvalitetom, ali i cenom, približio matičnom Volkswagenu.

Čini se da je nakon dužeg niza godina VW najzad na pravom putu da zapreti Renaultovom niskobudžetnom brendu - rumunskom proizvođaču Dacia.

Podsećamo, ponuda marke Jetta u Kini se sastoji od jedne limuzine - VA3, koja se prethodno u kini prodavlaja kao Volkswagen Jetta, i dva SUV modela, VS5 i VS7.

Sva tri vozila se izrađuju u kineskom Čengduu, u fabrici koju je Volkswagen osnovao u saradnji sa kineskom kompanijom FAW.

Najjeftiniji je VA3, koji u Kini košta svega 8.000 dolara, dok SUV VS5, koji bi u Evorpi bio verovatno traženiji, košta samo 12.000 dolara.

Ipak, ukoliko bi se modeli marke Jetta zaista pojavili na evropskom tržištu, svakako bi bili skuplji, kako zbog troškova transporta, tako i zbog strogih bezbednosnih i emisionih standarda koje bi morali da zadovolje kako bi se prodavali na Starom kontinentu.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd