fbpx
Skip to main content
šifra na telefonu

Sada možete da pristupate svojim nalozima bez ijedne jedine lozinke

Foto: Profimedia
Proces "eliminisanja" lozinki je relativno jednostavan, a prvo morate da instalirate Microsoft Authenticator na svoj pametni telefon i da ga povežete sa svojim Microsoft nalogom

Kompanija Microsoft je korisnicima omogućila da se na svoje naloge prijavljuju - bez ikakvih šifri. To im omogućavaju aplikacija Microsoft Authenticator, zatim Windows Hello usluga, kao i verifikacija pomoću SMS poruke ili emaila.

Najnovija opcija dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Microsoft u martu omogućio prijavljivanje bez lozinke, da bi olakšao i ubrzao rad svima koji rade od kuće ili sa neke udaljene lokacije.

Poslednja nadogradnja korisnicima donosi veliki korak napred u Microsoftovoj borbi protiv lozinki, nakon što je ta kompanija 2018. godine uvela sigurnosne ključeve i 2019. Windows 10 "oslobodila" lozinki, piše The Verge.

Proces "eliminisanja" lozinki je relativno jednostavan. Prvo morate da instalirate Microsoft Authenticator na svoj pametni telefon i da ga povežete sa svojim Microsoft nalogom.

šifra na telefonu
šifra na telefonu
Foto: Profimedia

Nakon toga, na adresi account.microsoft.com treba da izaberete napredne bezbednosne opcije u sekciji "Additional security". Nakon toga, potvrdite povezivanje sa telefonom i više nećete imati lozinku. Naravno, ova podešavanja uvek možete da poništite logovanjem na svoj Microsoft nalog.

Google, Apple i drugi veliki Microsoftovi konkurenti već rade na sopstvenim sistemima koji više neće koristiti lozinke. Google Chrome tako već dozvoljava prijavu bez lozinke, dok Appleov iOS 15 i macOS Monterey korisnicima nude opciju Passkeys in iCloud Keychain, što predstavlja bezbedniji način menjanja lozinki.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd