fbpx
Skip to main content
biciklista

STUDIJA POKAZALA: Bicikli i pešačenje zameniće automobile na ulicama velikih gradova!

Foto: Profimedia
Šta vi mislite?

Održivi prevoz, od javnog prevoza do bicikala, mogao bi da zameni automobile u najvećim gradovima u svetu, pokazala je studija koja je objavljena ove nedelje.

Momak i devojka sa biciklima
Foto: Profimedia/ilustracija

Vožnja privatnih automobila smanjiće se u proseku za deset odsto do 2030. godine, dok će javnom prevozu, hodanju i vožnji bicikla porasti popularnost, piše u studiji Mobility Futuresa.

-Posao svakog gradonačelnika i gradskih vlasti je da nešto preduzmu-, rekao je Rolf Kullen iz konsultantske kompanije Kantar koja je izradila studiju kojom je obuhvacen 31 grad.

PRAVA ZVER: Kompanija SCC predstavila svoj novi model TUATARA (VIDEO)

PRAVA ZVER: Kompanija SCC predstavila svoj novi model TUATARA (VIDEO)

POSTAJE "ZELENIJI": Popularni Pasat prelazi na električni pogon

POSTAJE "ZELENIJI": Popularni Pasat prelazi na električni pogon

LAGANO GUBE BITKU: Električna vozila sve popularnija, dizel se sprema za penziju

LAGANO GUBE BITKU: Električna vozila sve popularnija, dizel se sprema za penziju

Više od polovine stanovništva živi u gradovima i očekuje se da će taj broj do 2050. porasti na skoro 70 posto. Mnoge gradske vlasti koje se bore protiv zakrčenih centara i zagađenja vazduha žele da smanje prevoz automobilima, a iznajmljivanje bicikala i manjih elektricnih vozila stanovnicima pruža nove vidove transporta, navodi se u studiji.

Putovanja privatnim automobilom trenutno čine više od polovine svih putovanja u velikim gradovima, ali će pasti na 46 posto do 2030, tvrde istraživaci koji su, kako se navodi, ispitali više od 200.000 stanovnika od Njujorka do Najrobija.

U istom razdoblju, javni prevoz, vožnja biciklom ili pešačenje činiće 49 odsto gradskog prometa, stvarajući globalnu "prelaznu tačku" prema održivom putovanju, navode stručnjaci.

Oko 40 posto ljudi širom sveta otvoreno je za nove oblike putovanja, a gradovi moraju ulagati u tehnologiju kako bi se omogućio pomak prema zelenijem prevozu, ističe se. Navodi se da je porast informisanja građana o zagađenju i gužvi koju prouzrokuju automobili pomogao u pokretanju promena.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd