fbpx
Skip to main content
Kvar na autu

SPREČITE NEVOLJE: Ovo morate znati o zameni ulja u motoru!

Foto: Profimedia
Vodite računa!

Sa dolaskom toplih dana i letnjih vrućina potrebno je da adekvatno pripremite vaš automobil. Pored provere ispravnosti rada klima uređaja, važno je da proverite sve tečnosti u vašem vozilu.

Tečnost za hladnjak, tečnost za vetrobranska stakla, kočionu tečnost i naravno, ulje u motoru. U sledećem tekstu bavićemo se motornim uljima i njihovom značaju za rad i ispravnost motora vašeg vozila.

(R)evolucija u lizing ponudi: Sa topSERVICE i Gratis Class uslugama Porsche Mobility na tržište donosi novine

Koliko često treba menjati motorno ulje?

Izmena ulja je bitna operacija održavanja vozila u ispravnom stanju. Motorno ulje sakuplja čestice (ostaci sagorevanja, ostaci i delovi metala uzrokovani radom i habanjem i sl.), a isto tako gubi efikasnost zbog mešanja s vodom ili gorivom, zbog oksidacije, trošenja aditiva zbog čega se mora menjati makar jedanput godišnje.

kola u saobraćaju
Foto: Profimedia

Preporučeni intervali zamene ulja od strane proizvođača razlikuju se u zavisnosti od kvaliteta ulja, korišćenja vozila (otvoreni put, gradska vožnja), tehničke ispravnosti motora i uslova rada motora. Količina ulja mora biti na sredini skale, između minimalne i maksimalne oznake na skali merne šipke. Preporučuje se redovna kontrola nivoa ulja svakih 1.000 km i posebno pre dužih putovanja.

Koliko je važno ulje i filtere menjati na vreme?

Svaki sat rada znači više nečistoća u ulju. Zbog toga se habanje delova motora povećava približavanjem kraja servisnog perioda. Zanemarivanje zamene ulja može dovesti do još većih oštećenja, kao što je zaribavanje klipnih prstenova ili povećanog habanja zupčanika u prenosima.

Uljni filteri moraju se takođe menjati kod zamene ulja. Karakteristike novog ulja brzo se narušavaju starim uljnim filterom. Kad uljni filter postane začepljen otežana je cirkulacija ulja, što povećava opasnost od pregrevanja, prekida dotoka ulja i oštećenja pojedinih delova motora.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd