fbpx
Skip to main content
Automehaničar/ilustracija

Srbe brine spisak prepravki zbog kojih SE PADA NA TEHNIČKOM! Evo za koje će vam PROGLEDATI KROZ PRSTE!

Foto: Profimedia
U praksi to izgleda ovako!

Situacija sa novim pravilima o tehničkom pregledu u Srbiji je u poslednje vreme u centru pažnje, a mnoge vozače zabrinuo je spisak od 35 prepravki koje bi mogle da dovedu do toga da vaš auto ne dobije zeleno svetlo.

Celokupan spisak, ukoliko ga već niste videli, možete pogledati OVDE, ali izuzetno je važno napomenuti da je reč o nezvaničnom spisku koji nije izdala Agencija za bezbednost u saobraćaju.

35 STAVKI - sve do jedne su BITNE! Na novom tehničkom pregledu OVI PROBLEMI na vašem automobilu se NEĆE TOLERISATI!

Prepravka vozila, inače, propisana je tačkom 65. stava 1. člana 7. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i tamo stoji da je "prepravka vozila promena konstruktivnih karakteristika vozila kojim se menja namena ili vrsta vozila ili deklarisane tehničke karakteristike vozila ili deklarisane karakteristike uređaja i sklopova vozila".

Automehaničar
Foto: Profimedia

Što se tiče situacije na terenu, vozila koja imaju neke od prepravki sa nezvaničnog spiska koji se proširio društvenim mrežama i dalje prolaze tehnički pregled, o čemu svedoče iskustva vozača, koji su, primera radi, prošli sa automobilima koji imaju dodati spojler na vratima prtljažnika ili aluminijumsku felnu koja je zamenila čeličnu.

MOBILNI TELEFONI I VOŽNJA! Doneti novi zakoni - NIKAD niste čuli za njih

Automehaničari u servisima, ipak, očekuju novo uputstvo Agencije za bezbednost u saobraćaju (najavljeno, doduše, još pre dve godine) po kojem će verovatno za sve prepravke izvedene na vozilu vozači morati da poseduju atest, što trenutno još nije slučaj.

saobraćaj
Foto: Profimedia

Na internetu se takođe može naći nezvanični spisak intervencija na vozilu koje se smatraju prepravkama samo pod određenim uslovima, ali ne treba zaboraviti da je i sa ovim spiskom slučaj isti kao sa spiskom od 35 prepravki. Evo kako on izgleda:

  • montirana drugačija sijalica: samo korišćenje sijalice koje je predvideo proizvođač automobila nije prepravka; u svakom drugom slučaju jeste
  • ugrađeni farovi sa drugačijim dizajnom: ako je far homologovani rezervni deo, nije prepravka; u suprotnom jeste
  • zamenjen motor: ako motor nije isti kao prvobitni smatra se prepravkom i mora dokumentacijom da se potvrdi da je izvodljiva. Ako je motor isti, ne treba atest vec samo promena broja motora u saobraćajnoj dozvoili.
  • promenjena dimenzija pneumatika – ako proizvođač nije predvideo takvu dimenziju smatra se prepravkom
  • promenjena dimezija naplatka - ako proizvođač nije predvideo takvu dimenziju smatra se prepravkom
  • montiran ili dodat drugačiji poklopac točka (radkapna)

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd