fbpx
Skip to main content
kola u saobraćaju

Svake godine bacamo HILJADE EVRA u potrazi za parking mestima

Foto: Profimedia
Kako gradovi postaju sve zagušeniji, direktni i indirektni troškovi parkiranja zadaju glavobolju i vozačima i gradskim vlastima. U Americi tako svaki vozač preplati parkiranje 97 dolara godišnje.

Vozači u SAD, Nemačkoj i Velikoj Britaniji godišnje izgube milijarde trošeći vreme i gorivo u potrazi za parking mestom, a često iz straha od kazne preplate parkiranje, navodi se u studiji o saobraćaju agencije INRIX.

Kako gradovi postaju sve zagušeniji, direktni i indirektni troškovi parkiranja zadaju glavobolju i vozačima i gradskim vlastima koji često imaju suprotstavljene interese.

BACILI 900 MILIONA DOLARA: Drugi najskuplji stadion na svetu pretvoren u parking! (FOTO)

Proizvođači automobila i tehnološke kompanije, u međuvremenu, trljaju ruke zbog dodatnog profita koji ostvaruju svojim aplikacijama na pametnim telefonima ili tehnologijom, a koji omogućuju lakšu navigaciju u potrazi za parking mestima i automatizovanje manevara parkiranja.

Automobil na parkingu
Foto: Srbija Danas

Studija o troškovima izgubljenog vremena i goriva temelji se na bazama podataka firmi koje upravljaju parkiralištima, kao i anketi u kojoj je učestvovalo 18.000 vozača iz 30 gradova u SAD-u, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

U SAD, svaki vozač godišnje u proseku preplati parkiranje 97 dolara.

Što se tiče izgubljenog vremena u potrazi za parking mestom i goriva, prosečno američki vozač godišnje nepotrebno izdvoji dodatnih 345 dolara.

U Velikoj Britaniji ti troškovi iznose skoro 1.000 funti, a u Nemačkoj blizu 1.000 evra.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd