Skip to main content
Ford Mustang

SVI GA ŽELE: Ovo je NAJPRODAVANIJI sportski automobil na svetu (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter printscreen/FordMustang
Prava zver.

Već drugu godinu uzastopno ovaj model je najprodavaniji sportski automobil na svetu. Samo u 2016. godini je prodat u 150.000 primeraka.

Naravno, u pitanju je Ford Mustang, koji ljubomorno čuva svoju laskavu titulu. Iako je odrednica “sportski automobil” rastegljiva kategorija, a mnogi smatraju da Mustang u užem smislu reči i nije tipičan “sportista”, vozne karakteristike, snaga motora i dizajn svakako ga svrstavaju u ovu klasu vozila. 

IZAŠLA ZVANIČNA LISTA NAJGORIH AUTOMOBILA SVIH VREMENA: Nažalost, na 2. MESTU se nalazi jedan SRPSKI (FOTO)

Tajna uspeha najnovije generacije ovog modela, koji traje više od pola veka, je u tome što je novi Ford Mustang napravljen za globalno tržište.  Dok su se prethodne verzije uglavnom vezivale za severnoamerički kontinent, aktuelni model se zvanično prodaje širom sveta, tačnije, u čak 140 zemalja. 

Pritom dve trećine celokupne prodaje ostaje na američkom tlu, dok gotovo 50.000 Mustanga završi u ostatku sveta. Zanimljiv je i podatak kako je Mustang odlično prošao i na nemačkom tržištu, gde je iza sebe ostavio Porše, BMV i Mercedes. Takođe, Fordov model je najpopularniji sportski automobil i u Kini, a na azijskom tržištu prošle godine je zabeležio rast od 76%.

Početkom 2017, aktuelna generacija je pretrpela redizajn. Pored blago izmenjenog dizajna automobila, promene su se dogodile i u motorizaciji, pa je tako Ford izbacio iz ponude verziju sa 3.7 litarskim V6 agregatom, koja se slabo prodavala. 

Fokus je sada na preostalim varijantama motora, 2.3 litarskoj EcoBoost jedinici i 5.0 V8 pogonskom sistemu, koji se sada opciono može naručiti u kombinaciji sa novim desetobrzinskim automatikom. Što se tiče manuelnog menjača, on je takođe unapređen. 

KAKO SE ZOVE JUGO NA VRHU BRDA? Ovo su najurnebesnije FORE na račun legendarnog JUGIĆA! (VIDEO)

Ford je ujedno ubrizgao dodatnu snagu u V8 agergat, ali nije otkrio sa koliko konjskih snaga će ovaj motor ubuduće raspolagati (u još uvek aktuelnom Mustangu, 5.0 V8 proizvodi 427 ks). 

Restilizovana je i unutrašnjost automobila, tako da je kupcima na raspolaganju opciona 12 inčna digitalna instrument tabla umesto klasičnih instrumenata sa kazaljkama. 

Mustang će u prvoj polovini 2017. stići na još 6 novih tržišta, a u Fordu očekuju da će u tekućoj godini 30% proizvedenih automobila izvesti u zemlje širom sveta. 

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd