Utorak 19. mar 2024.
rupe na putevima

Tehnologijom protiv rupa: Nemci isprobavaju sistem grejanja i hlađenja puteva

Foto: Profimedia
Ideja je da se ugrade cevi kroz koje prolazi geotermalna voda

Kako leti, tako i zimi, vozači muku muče s rupama na putevima koje su nastale zbog visokih ili niskih temperatura. U svetu je to jedan od većih problema koje pokušavaju da reše na ekološki način. Tako se u nekim zemljama umesto soli zimi koristi voda od ukiseljenih krastavaca, a u SAD prave puteve od recikliranih plastičnih boca. Intenzivno se koriste i 3D tehnologija i veštačka inteligencija.

Nemci su došli na sasvim drugačiju ideju – planiraju da klimatizuju puteve. Nova tehnologija bi trebalo da osigura dugotrajnije puteve, bez rupa i pukotina.

Građevinski radovi su već počeli na saobraćajnici Keln – Istok, gde će se prvo testirati novi sistem. Ideja je da se ugrade cevi kroz koje prolazi geotermalna voda i tako pomaže leti u hlađenju, a zimi u grejanju.

Paralelno se testira još jedna tehnologija. Biće izgrađeno pet ispitnih polja i jedno referentno polje u dužini od 55 metara. Svako polje ima različite sisteme kontrole temperature puta. Dva polja će koristiti vodu, a tri će imati vazdušne komore. 

rupe na putevima
rupe na putevima
Foto: Profimedia

Dejstvo ovog svojevrsnog klima-uređaja će se pratiti kroz naredne tri godine preko senzora temperature i termovizijskih kamera.

Pokaže li se ovakav sistem delotvornim, velike su šanse da će da bude ugrađen na najkritičnijim deonicama, kao što su, recimo, izlazak iz tunela ili mostovi.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd