Skip to main content
tesla automobil

Tesla stiže u Nemačku!

Foto: Profimedia
Nemačke vlasti odobrile su da kompanija Tesla počne proizvodnju električnih vozila i baterijskih ćelija u svojoj prvoj velikoj fabrici u Evropi, koja je izgrađena u Berlinu.

Ova odluka je doneta nakon višemesečnih odlaganja i sporova, i otvorila je put kompaniji električnih automobila da počne proizvodnju svog modela Y sportskog vozila, piše New York Times, a prenosi Biznis.rs

Tesla planira da u nemačkoj fabrici proizvodi 500.000 električnih automobila godišnje. Nakon ove odluke iz Tesle nije bilo komentara.

tesla automobil
tesla, automobil, tesla automobil
Foto: Profimedia

Auto-kompanija Ilona Maska (Elon Musk) je rizikovala u prethodne dve godine, i iako nisu imali potrebnu dokumentaciju i otvorili mogućnost da fabrika bude srušena počeli su izgradnju, „na ledu“ je bila investicija od sedam milijardi dolara.

Ditmar Voidke, guverner Brandenberga, nemačke države u blizini Berlina u kojoj se nalazi fabrika, rekao je da je kompanija postavila sebi rok od dve nedelje da završi poslednje korake pre početka proizvodnje.

Tesla je zabeležio rekordnu prodaju 2021. godine kada je postao prvi proizvođač automobila u industriji vredan hiljadu milijardi dolara. Očekuje se da će nova fabrika povećati zaradu kompanije u Evropi, gde su njeni automobili već najprodavaniji među električnim vozilima.

Dolazak američkog giganta stavio je na test druge proizvođače automobila koji će sada morati da povećaju ulog da bi opstali u igri. U suprotnom mogu dosta toga da izgube od kompanije koja se smatra tehnološkim gigantom.

Podsetimo, novembra prošle godine kompanija Tesla se odrekla 11,3 milijarde dolara državnih subvencija na koje bi imala pravo za fabriku baterija u Nemačkoj.

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd