Skip to main content
 • Read more Jelena Karleuša VIP

  JELENIN POSLEDNJI POTEZ! Rekla je da se NEĆE oglašavati, ali ipak uputila PORUKU koja SVE govori - NEVINA?!

 • Read more Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Info

  Putin i Vučić postavljaju mozaik u Hramu Svetog Save

 • Read more Oliver Ivanović Info

  Beograd sproveo istragu i došao do PODATAKA O UBICI Olivera Ivanovića: Priština ODBILA SARADNJU!

 • Read more Dečaci Svet

  Sećate li se priče o tajlandskim dečacima zarobljenim u pećini? Ono što ste tada čitali bila je LAŽ, a tek sada je otkrivena ISTINA

 • Read more Jelena Karleuša VIP

  PROCUREO NOVI SNIMAK! Još jedan UDARAC - OPET GOLA JK?! Mazi se po telu, sada se vidi svaki DETALJ!

 • Read more Vojska Republike Srpske Region

  NOVI PUCNJI U HEROJE! Drske PLJAČKE grobova SRPSKIH JUNAKA kaljaju USPOMENU na JUNAŠTVO

 • Read more Železnik Hronika

  Epilog drame u Železniku: Muškarac otkrio zašto je TELO POKOJNE MAJKE držao tri godine u šupi (FOTO)

Automobil

UPOZORENJE ZA VOZAČE: Ukoliko OVO ČUJETE na radiju u kolima, možete doći u ozbiljnu opasnost

Foto: Youtube printscreen/Tuning Cars WOW
Obavezno pročitajte!

Da li su vas nekad radijske reklame dovele u opasnu situaciju? Na primer, vozite auto i iznenada čujete sirenu kako se brzo približava. Ne znate odakle dolazi, ne možete da odlučite da li da se sklonite u stranu, da prođete kroz raskrsnicu, da usporite, ubrzate ili uradite bilo šta drugo kako biste oslobodili put.

Za to vreme vozači iza vas već počinju da vam trube, iziritirani zbog toga što ne krećete i nesvesni da vi na radiju čujete sirenu hitne pomoći.

Ovaj scenario možda deluje banalno, ali može da dovede do vrlo opasnih situacija. Mnogo je rizičnije kada se u nekoj radijskoj reklami čuje oštar zvuk kočenja ili škripe guma. Tada vozač može refleksno da pogleda u retrovizor, a da u tom trenutku auto ispred njega zaista zakoči.

saobraćaj
Foto: Srbija Danas

Slično važi i za glasan zvuk nailaska motocikla ili zvižduk pištaljke saobraćajca, iako u reklami verovatno zviždi fudbalski sudija.

Takvi ne treba ni da voze?

- Ko nije u stanju da razlikuje zvukove sa radija i zvukove oko sebe ne treba ni da vozi - mnogi će samouvereno reći.  Ali zaboravljaju da reklame i džinglovi često "grunu" znatno glasnije u odnosu na muziku ili priču voditelja pre toga.

Takođe, vozači su iskustveno naučeni da svesno ili podsvesno reaguju na razne zvukove iz okoline koji ukazuju na opasnost ili zahtevaju reakciju. Kada čujete sirenu na radiju, možda će vam trebati pola sekunde da shvatite da dolazi sa radija. Tih pola sekunde mnogo znači u saobraćaju.

Problematični zvukovi

Treba u obzir uzeti i situaciju u kojoj se vozač nalazi. Možda pokušava da se prestroji, obiđe zaustavljeno vozilo, prolazi kroz ili ulazi u raskrsnicu ili kružni tok, propušta pešaka, uključuje se sa sporednog puta... I iznenada čuje:

 • škripu kočnica
 • škripu kočnica plus zvuk udesa
 • pištaljku saobraćajaca (npr. zvuk pištaljke fudbalskog sudije u reklami za kladionicu)
 • zvuk sirene policije, hitne pomoći ili vatrogasaca
 • sirenu drugog automobila
 • vrisak ili povik „stani“, „koči“ i slično
 • turiranje automobila ili motocikla

Šta kaže zakon?

Zakon o oglašavanju ne kaže ništa, kao ni bilo koji drugi zakon. A i da kaže, slaba bi vajda bila od toga. Već smo pisali o apotekarskim reklamnim krstovima koji snažno bljeskaju zeleno ili čak crveno-zeleno u blizini semafora, pa se do sada ništa nije promenilo: Svetleći apotekarski krstovi u blizini raskrsnica zbunjuju vozače.

Razgovarali smo na ovu temu sa Damirom Okanovićem, direktorom Komiteta za bezbednost saobraćaja. On smatra da treba apelovati na producentske i medijske kuće da izbegavaju da emituju sadržaj koji može da dovede vozače u zabludu, a ukoliko to ne pomogne, da problem treba rešiti zakonski.

Klima uređaj u autu
Foto: Profimedia/ilustracija

Takođe upozorava na efekat poznat iz priče "Dečak koji je vikao vuk“. Dva-tri puta čujete sirenu u reklami, shvatite da dolazi sa radija, pa kada naiđe prava hitna pomoć, ignorisaćete zvuk sirene. Smatra i da medijske kuće ništa neće izgubiti ako izbace takve zvučne efekte u reklamnim sadržajima i džinglovima.

Šta kažu ljudi iz marketinga/advertajzinga i sa radija?

Svi sagovornici su anonimni. Niko nije želeo da mu se u tekstu navede ime, kako ne bi ugrozio budući odnos sa klijentima. Potpuno razumljivo. Naročito zbog objašnjenja koja su dali.

Kažu da je osnovni cilj reklame privući što veću pažnju slušalaca. A to se najefikasnije postiže naglim „presekom“, dramatičnim zvukom, podizanjem jačine zvuka, nakon čega sledi dramatičan glas u stilu: „Da se i vama ovo ne bi dogodilo, kupite ovo!“.

Klijenti često sami traže da se u reklamu ubace neprimereni ili iritantni zvukovi, da bude prizemno-dramatična, menjaju tekst ako im zvuči dosadno... Sa druge strane, u ozbiljnijim agencijama koje se bave reklamama kažu da čak i veliki klijenti imaju razne zahteve koji od originalno zamišljene zanimljive reklame naprave dosadno ponavljanje imena kompanije i usluge/proizvoda koji prodaju. Ali klijent je uvek u pravu...

vožnja
Foto: Profimedia/ilustracija

Generalno, na mnogim radijskim stanicama javlja se isti problem kao kod televizije – gledate film ili neku emisiju, a onda BUM!!!

Reklame!!! Istorijska akcija!!! Samo još sutra neverovatnih 40% popusta na sve artikle!!! Imate problema sa prostatom??? Sa hemoroidima??? Nemate?! Nema veze, imaćete!!! Kupite zato na vreme ovaj magični melem koji leči sve, pere veš i sudove – dovoljna je samo jedna kap...

Ista je situacija sa radio stanicama. Slušate neku laganu muziku, a onda DŽINGL!!! Jedno 200 decibela jačim zvukom kreću reklame. Pa još ako se tu nađu zvukovi kočenja, sirena...

Pesme sa zvukom sirena

Ovo je već malo komplikovaniji problem:

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd