Skip to main content
Električni auto

VELIKA PREDNOST: Električni automobili iskoriste 80% energije, a "obični" maksimalno 30%!

Foto: Srbija Danas
Znatno veća energetska efikasnost!

Jedna od prednosti automobila sa električnim pogonom u odnosu na one koji imaju konvencionalne motore jeste znatno veća energetska efikasnost.

Američka Kancelarija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije objavila je studiju koja pokazuje koliko električna vozila imaju bolju iskorišćenost utrošene energije u poređenju sa danas vladajućim automobilima koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI SU SADAŠNJOST: Dostupni su nam, i to VRLO POVOLJNO! Evo koji su NAJJEFTINIJI

U studiji se navodi da je energetska efikasnost čisto električnih automobila 77-82%, odnosno da se toliko procent uložene energije iskoristi za kretanje vozila.  U ovaj podatak uračunat je i gubitak električne energije priliko punjenja baterija od 16%.

Električni automobili
Foto: Srbija Danas

Ovako visok procenat iskorišćenosti električnog pogonskog sistema postignut je između ostalog i zahvaljujući regenerativnom kočenju, odnosno povraćaju dela izgubljenje energije u baterije.

U istraživanju se navodi da čak i bez sistem za regenerativno kočenje, električni automobili na put prenesu 60-65% utrošene energije. Efikasnost automobila sa motorima SUS očekivano je manja, a izračunato je da se veći deo utrošene energije ako vozite auto na benzin ili na dizel – izgubi.

U studiji se navodi da automobili koji za pogon koriste benzinske ili dizel motore iskoriste svega 12-30% utrošene energije, što znači da su daleko manje energetski efikasni.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd