Skip to main content
Električni automobil

Veliki problem za proizvođače i kupce ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA! Na ovo do sada nisu mislili!

Foto: Profimedia
Korisnici i kompanije će morati da se suoče sa ovim izazovom.

Veliki svetski proizvođači automobila najavljuju ofanzivu vozila na struju, ali globalna infrastruktura punjača ne prati ove ambiciozne planove. Dok se u razvijenom svetu benzinske stanice nalaze "na svakom koraku", punjači za električne automobile (EV) daleko su manje rasprostranjeni. 

Nedostatak punjača naročito pogađa neka predgrađa velikih gradova i ruralne sredine, pa pojedini vlasnici automobila na struju moraju da prelaze desetine i desetine km do najbliže stanice za dopunu baterija. Istraživanje koje je na ovu temu sproveo Blumberg pokazalo je da se u svetu vozi oko 5 miliona električnih automobila, dok se globalna mreža punjača trenutno sastoji od 632.000 mesta za punjenje. 

Dalja analiza otkriva da su ovi punjači koncentrisani uglavnom u državama i regijama gde su automobili na struju veoma popularni, pa se vlasnici EV koji putuju daleko od svog prebivališta mogu suočiti sa ozbiljnim problemom prilikom pokušaja da pronađu punjač tokom svog putovanja.

Električni automobili
Foto: Srbija Danas

Čak i ako pronađu mesto za punjenje u blizini svoje maršrute, može se desiti da se suoče sa novim problemom. Preko 66% postojećih punjača spada u kategoriju “sporih” i na njima je za svakih 15-ak km dodatne autonomije vozila potrebno provesti pola sata u punjenju baterija.

Kada je reč o mreži punjača, jedna od prepreka za dalje širenje je njihova neisplativost investitorima u sadašnjem trenutku kada električna vozila čine izuzetno mali procent ukupnog broja automobila na putevima. Zbog toga mnogi postojeći punjači nisu profitabilni.

Blumberg navodi da je u slučaju brzog punjača potrebno da se on koristi barem osam puta dnevno, kako bi bio isplativ vlasnicima. Međutim, mnogi takvi punjači sada se koriste manje od pet puta na dan.

VRATILI SNIMAK I ŠOKIRALI SE Policija uhapsila vozača BMW, a u autu mu pronašla strogo ZABRANJEN UREĐAJ

VRATILI SNIMAK I ŠOKIRALI SE Policija uhapsila vozača BMW, a u autu mu pronašla strogo ZABRANJEN UREĐAJ

Ipak, neke kompanije, poput Tesle, planiraju širenje mreže punjača kako bi spremno dočekali najavljenu ekspanziju električnih automobila. Tesla, recimo, ima u planu da već ove godine značajno proširi mreže svojih "superpunjača" u Evropi i Sjedinjenim Državama. 

To je samo kap u moru, s obzirom da Međunarodna agencija za energiju procenjuje da će do 2030. širom sveta biti potrebno između 14 i 30 miliona javnih punjača za električna vozila, ukoliko do tada tržišno učešće novih automobila na struju dostigne prognoziranih 30%.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Beba's picture

Beba

Tako je to kada se neka glupa stvar kao elektro aitomobili, gura na silu. Ako je problem zagadjenje vazduha, dovoljno je da svi voze na gas.

0 | 0

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd