fbpx
Skip to main content
Akumulator

VEOMA VAŽNO: Evo šta da radite kada vam otkaže AKUMULATOR

Foto: Profimedia
Jako je važno...

Prvi mraz u Srbiji već tradicionalno zadao je muke jednom broju vozača.

Već prvi mraz i dobro poznata slika sa naših ulica. Vlasnici bezuspešno "verglaju" svoje mašine u nadi da će ih startovati i odvesti ih do željenog cilja. Jasno, problem je kao i uvek u akumulatorima, kojih se setimo, čini se, uvek nekako prekasno.

Akumulator
Foto: Profimedia/ilustracija

-Eto, istekla mu garancija pre mesec dana i adio-, kaže ljutiti vozač i dodaje da su nekada akumulatori trajali i po deset godina.

JOŠ MALO I STIŽE: Tesla model Y biće gotov pre planiranog roka (FOTO)

JOŠ MALO I STIŽE: Tesla model Y biće gotov pre planiranog roka (FOTO)

ZVERINA! Švarceneger se provozao u svojoj MOĆNOJ MAŠINI! Džinovsko vozilo - šmekerstvo neviđeno (VIDEO)

ZVERINA! Švarceneger se provozao u svojoj MOĆNOJ MAŠINI! Džinovsko vozilo - šmekerstvo neviđeno (VIDEO)

BLAM O KOJEM SE PRIČA! Natpis na autu jednog Hrvata nasmejao ljude: "Njega je SRAMOTA!" (FOTO)

BLAM O KOJEM SE PRIČA! Natpis na autu jednog Hrvata nasmejao ljude: "Njega je SRAMOTA!" (FOTO)

Mišljenje ovog vozača deli i veliki broj njihovih kolega. Jedini spas je, ipak, da spremni dočekate zimske dane i prve mrazeve.

Preventivni pregled akumulatora možete obaviti i potpuno besplatno, iako je, naravno, mnogo više onih koji će vam naplatiti ovu uslugu (od 800 dinara pa naviše). Kako se većina novih akumulatora "ne održava", odnosno ne dosipa im se elektrolit, ne dopunjavaju se, jasno je da je jedini spas kupovina novog, što za istanjene džepove prosečnih srpskih vozača predstavlja značajan izdatak.

Tržište u Srbiji je dobro snabdeveno akumulatorima svih amperaža i veličina. Cena zavisi od proizvođača i amper-časova akumulatora. Akumulatori koštaju (za putnička vozila) od 3.990 dinara do 24.990 i nude se uz garanciju od dve do pet godina.

-Skuplji su akumulatori poznatijih brendova i oni za automobile koji imaju start/stop sisteme-, kaže Jovan Z. iz jedne beogradske prodavnice auto-delova i opreme.

-Nemamo puno reklamacija ni za ove najjeftinije, koje proizvode najmanje poznati brendovi. Čak nam neki kupci traže baš te akumulatore, tvrdeći da su im trajali i po sedam-osam godina.-

Prilikom kupovine akumulatora treba obratiti pažnju na datum proizvodnje, ali i na to da vam prodavac da ispravno popunjen garantni list. Nije zanemarljivo ni koliko je velika i rasprostranjena servisna mreža, ali iskustvo kaže da obratite pažnju i na to kako se skladište akumulatori u radnji u kojoj ih kupujete.

Da bi akumulator radio pravilno, odnosno da bi trajao bar koliko mu važi garancija, neophopdno je da vam i automobil bude ispravan i da pravilno "puni" bateriju.

U prodavnicama specijalizovane opreme moguće je naći i obloge za akumulatore koji deluju kao izolacija, ali stručnjaci kažu da je sasvim dovoljno da vam automobil bude ispravan i da redovno prekontrolišete akumulator, pa vas ni najveći mrazevi neće iznenaditi.

Staro za novo

Većina prodavnica nudi akumulatore i na odloženo plaćanje, bilo čekovima ili platnim karticama. Ima dosta i onih koji vrše zamenu, takozvano staro za novo, i otkupljuju vaš istrošeni akumulator.

Cene se kreću od 10 pa do 15 dinara po amper-času.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd