fbpx
Skip to main content
Tesla

Vozio Teslu SA ZADNJEG SEDIŠTA, pa završio u zatvoru!

Foto: Profimedia
Automobil ima "Autopilot" sistem koji može da ga drži u jednoj traci i da održava bezbednu udaljenost od vozila ispred, ali proizvođač naglašava da sistem nije u potpunosti autonoman...

Jedan vozač je uhapšen pošto je tokom putovanja auto-putem u zalivu San Franciska sedeo na zadnjem sedištu svog automobila Tesla.

Param Šarma (25) je uhapšen zbog nesavesne vožnje i nepoštovanja policije, saopštila je kalifornijska policija, nakon što je nekoliko telefonskih poziva sa autoputa, u ponedeljak, prijavilo da jedna osoba sedi na zadnjem sedištu Tesle Model 3, a da se niko ne nalazi na mestu vozača.

Policajac na motociklu je našao taj automobil, potvrdio da je u njemu samo jedna osoba i to na zadnjem sedištu. Preduzeo akciju da zaustavi automobil i video kako se osoba premešta na vozačko sedište pre no što se automobil zaustavio, navodi se u saopštenju patrolne službe CHP.

U nizu prilika pre tog hapšenja, građani su snimili nekoga ko liči na Šarmu kako automobilom putuje na isti nepromišljen način, a CHP je 27. aprila već kaznila Šarmu zbog sličnog ponašanja.

Tesla ima "Autopilot" sistem koji može da drži automobil u jednoj traci i da održava bezbednu udaljenost od vozila ispred, pa je verovatno da je taj sistem, reklamiran kao "potpuno samovozeći", radio dok je vozač bio na zadnjem sedištu.

Tesla
Foto: Profimedia

Tesla na svom sajtu, kao i u uputstvima za vlasnike, kaže da taj sistem nije u potpunosti autonoman i da vozači moraju biti spremni da intervenišu u bilo kom trenutku. Ali, vozači su se više puta udaljavali sa svog mesta što je rezultiralo sa najmanje tri smrtna slučaja u SAD, jer ni sistem ni vozač nisu zaustavili auto zbog prepreka na putu.

Da bi bio siguran da vozači obraćaju pažnju na vožnju, Tesla ima sistem za nadgledanje vozača otkrivanjem sile pritiska ruku na volanu. Taj sistem će upozoriti i zatim ugasiti motor automobila ako prepozna da ruke nisu na volanu.

Ali, kritičari kažu da je lako prevariti Teslin sistem i da može potrajati i minut dok ne isključi motor. Časopis Consumer Reports je u aprilu objavio da je Teslu lako prevariti da se vozi u Autopilot režimu, a da niko nije za volanom.

Prekršilac Šarma je u utorak pušten iz zatvora i tada je izjavio da putovanje na zadnjem sedištu "nije opasno" i da će tako nastaviti. Televizija je prenela da je Šarma rekao za sebe da je iznad radničke klase.

- Ja ne vozim i ja ne sipam gorivo. Ja sam zlatna klasa! - poručio je on.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd