Utorak 19. mar 2024.
gume

Zimske ili za sva godišnja doba: Otkrivamo koje su gume bolje za vožnju zimi?

Foto: Profimedia
Da li takozvane "all season" gume mogu u potpunosti da zamene zimske?

Kada je kupovina guma u pitanju, često smo prinuđeni da "ekonomišemo", kao bismo prošli što jeftinije, a opet zadovoljili ono što propisi od nas traže. Razmišljamo kako da iskombinujemo dve stare koje imamo, sa novima koje planiramo da kupimo, i slično.

Tada nam, kao moguće rešenje, na pamet padaju i gume za sva godišnja doba. Međutim, bez obzira na troškove, pre nego što donesmo odluku, možda nije loše da postavimo pitanje, da li tzv. "all season" gume mogu u potpunosti da zamene zimske.

gume
gume
Foto: Profimedia

Isto pitanje postavljeno je i na YouTube kanalu "Tyre Reviews" čiji je autor uporedno testiro zimske i gume za sve sezone, kako bi utvrdio kako se koje ponašaju u zimskim uslovima, na točkovima Volkswagenovog pikapa Amarok

Za volanom snažnog terenca, ispitivao je koje su gume bolje prilikom kretanja, tako što je vozilo sa pogonom na zadnje točkove i zimskim gumama upoređivao sa vozilom sa pogonom na sva četiri točka i gumama za sva godišnja doba.

Rezultati su pokazali da pri kretanju na snegu pobeđuje vozilo sa "celogodišnjim " gumama i pogonom na sve točkove.

Međutim, kada se uključi 4x4 pogon sa zimskim gumama - pobednik je jasan. Isto se odnosi i na vožnju i kočenja sa zimskim gumama, pa se ispostavlja das u one mnogo bolja opcija za bazbednu zimsku vožnju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd