fbpx
Skip to main content
auto-industrija

Zvukovi, mirisi, fleke i ostale pojave kojima vaš auto želi da vam poruči da nešto nije u redu

Foto: Profimedia/ilustracija
Zviždanje, grebanje, struganje, zvuk tupog udarca... deo su "rečnika" kojim vam se vaši autombili, s vremena na vreme, obraćaju. Donosimo vam prvi deo teksta u kome ćete naći tumačenje nekih od tih pojava.

Možda nisu živa bića, ali vaši automobili u određenim situacijama sami odluče da "progovore". Zviždanje, grebanje, struganje, zvuk tupog udarca ili nešto slično stenjanju deo su rečnika jezika kojim vam se obraćaju.

Znaju oni i za neverbalnu komunikaciju, pa će tako ponekada ostaviti neku baricu ili fleku na mestu na kome su bili parkirani, ili vam nekim čudim mirisom staviti do znanja da nešto nije u redu.

Zato ćemo ovde pokušati da vam prevedemo šta je to što vaš automobil, s vremena na vreme, želi da vam kaže.

1. Tup zvuk koji postaje intenzivniji

Zvuk sličan tupom udarcu šamara ili udaranja unutrašnjih delova dlanova jednim o drugi, koji postaje sve intenzivniji sa povećanjem brzine, je zvuk probušene gume koja ispušta vazduh. Proizvodi ga gazni sloj gume, koji se ugiba pošto se, zbog opadanja pritiska vazduha u gumi, odvaja od bočnih strana gume koja gubi svoju strukturu.

Vožnja sa ovakvom gumom brzo može da uništi ceo točak, a možda i karoseriju, pa je potrebno što pre se zaustaviti i zameniti je.

2. Sladak miris

Ako osetite slatkast miris koji dolazi iz motornog prostora, verovatno je u pitanju problem sa sistemom za hlađenje. Slatkoća potiče od etilen glikola, jedinjenja koje ulazi u sastav većine antifriza i rashladnih tečnosti.

Razlozi curenja ovih tečnosti mogli bi da budu različiti, od starog napuklog creva hladnjaka, do dotrajale pumpe za vodu. Ignorisanje ovog mirisa može da dovede do prokuvavanja motora, zato posebno obratite pažnju da li je vaš auto ispod motora ostavio zelenu ili žućakstu baricu i pratite na komandnoj tabli da li vam se pali indikator povišene temperature motora.

auto-industrija
auto-industrija
Foto: Profimedia/ilustracija

3. Barice ispod motora

Ako ih primetite, obratite pažnju na njihovu boju i položaj. Protrljajte malo te tečnosti među prstima i pomirišite je. Najčešće je u pitaju voda koja izlazi iz klima uređaja. Ako je tečnost čista (prozirna) ali deluje "uljasto", u pitnaju je tečnost servo uređaja. Proverite servo pumpu i polugu volana.

Tamnija i masnija barica ukazuje na curenje motornog ulja, što je najčešće prouzrokovano oštećenim čepom (šrafom) otvora za ispuštanje ulja ili nepravilno instaliranim filterom za ulje.

Ako je barica masnija i tamnija, a ulje u motoru nije skoro promenjeno, problem bi mogao da bude u dotrajalom dihtungu ili nekom drugom delu sistema za ulje. Zato proveravajte nivo ulja nekoliko puta u narednih par dana kako biste ustanovili da li ulje curi brže ili sporije, pre nego što auto odvezete kod majstora.

4. Ređe vrste barica i fleka

Masnjikava crveno-braon tečnost ispod vašeg automobila je tečnost automatskog menjača, koja ukazuje na to da bi hladnjak transmisije mogao biti probušen. Ako, uz to, osetite i miris paljevine, vreme je za odlazak u servis.

Ako na bokovima guma primetite masne fleke, najverovatnije vam curi ulje za kočnice. Nipošto ne semete dozvoliti da ono iscuri, pošto, ako vazduh umesto ulja dospe u kočioni sistem, vaš auto će ostati bez ikakve mogućnosti zaustavljanja.

Veoma tamna, masna i lepljiva mrlja na sredini automobila ispod pogonske osovine ukazuje na to da je diferencijal zreo za majstora.

5. "Skičanje"

Zvuk koji liči na skičanje ili cviljenje, koji dolazi iz motora i menja intenzitet sa dodavanjem gasa ukazuje na to da je (klinasti) kaiš na izdisaju. Oštećen kaiš je potrebno što pre zameniti, budući da on povezuje više delova motora, pa bi vas njegovo pucanje definitivno ostavilo na putu za neko vreme.

6. Zvuk "rendanja"
Ako škripanje kočnica prestane da se čuje tokom vožnje, posle njega može da se javi zvuk koji podseća na rendanje. To znači da su se kočione pločice potpuno izlizale i sastrugale, do tačke kada metalno ležište pločica direktno "struže" o kočioni disk.

U tom stanju kočenje postaje nemoguće, a vožnja izuzetno opasna. Što duže takvo stanje ostane i diskovi će trpeti veću štetu, pa će cena popravke samo još više porasti.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd