Skip to main content
Ana Brnabić

Brnabić se sastala sa Borisovim: Izgradnja gasovoda Niš - Dimitrovgrad je prioritet

Predsednica srpske Vlade zahvalila je bugarskom premijeru što je pitanje proširenja EU ponovo stavljeno na agendu Unije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Sofiji s premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o produbljivanju bilateralne saradnje dve zemlje.

Brnabićeva i Borisov ocenili su uoči početka sedmog Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope da se politički i ekonomski odnosi dva suseda stalno unapređuju, kao i da je posebno važna saradnja u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike, saopštila je Vlada Srbije. 

Obim robne razmene Srbije i Bugarske u 2017. godini dostigao je milijardu evra, od čega je srpski izvoz iznosio gotovo 590 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Premijeri Srbije i Bugarske naveli su da je saradnja dve zemlje posebno intenzivirana u oblasti energetike. Brnabićeva je kazala da je naročito značajno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

- Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske - rekla je srpska premijerka.

Bugarski premijer Bojko Borisov
Foto: Profimedia

Brnabićeva i Borisov razgovarali su o infrastrukturnim projektima, navodeći da bi do kraja godine planiran završetak izgradnje istočnog kraka Koridora 10, dok modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad treba da počne krajem ove ili početkom 2019. godine. 

Predsednica srpske Vlade zahvalila je bugarskom premijeru što je pitanje proširenja EU ponovo stavljeno na agendu Unije. 

- Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da ovo pitanje bude među prioritetima njenog predsedavanja Savetom EU, koje je upravo uspešno okončala - rekla je Ana Brnabić.

Dvoje premijera razgovarali su i o pitanjima nacionalnih manjina. Brnabićeva je rekla da je Srbija  obezbedila najviše evropske standarde za zaštitu prava pripadnike svih nacionalni manjine, uključujući i bugarsku manjinu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd