fbpx
Skip to main content
gasovod

BUGARSKI NOŽ U LEĐA! Evo zašto RUSKI GAS ne može do Srbije, razlog je SAMO JEDAN

Foto: Profimedia/ilustracija
Tender je stao zbog žalbe jedne domaće firme, javljaju bugarski mediji.

Bugarska kompanija "Bulgartransgas" privremeno je suspendovala tender za izgradnju gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom.

Ugovorena rekonstrukcija prevodnice HE "Đerdap 1"

Tender je stao zbog žalbe jedne domaće firme, javljaju bugarski mediji.

Gasovod
Gasovod
Foto: Profimedia

Ova žalba bi mogla da odloži početak izgradnje deonice gasovoda "Turski tok" preko Bugarske do srpske granice u dužini od 484 km, čija se vrednost procenjuje na 1,2 milijarde evra.

Tender je obustavljen zbog žalbe koju je bugarskoj Komisiji za zaštitu konkurencije podnela državna kompanija Atomenergoremont, koja se bavi održavanjem i popravkom opreme u bugarskim elektranama, navodi se u saopštenju "Bulgartransgasa", a prenose portali "SeeNews" i "Novinite".

Da li smo već ugovorili posao veka? Srbija će od tranzita gasa zarađivati STOTINE MILIONA EVRA godišnje

U svojoj žalbi, Atomenergoremont je osporio objašnjenja "Bulgartransgasa" data na pitanja koja su postavila lica zainteresovana za učešće u postupku, a koja se, prema navodima ovih portala, uglavnom odnose na način finansiranja ugovora i rokove plaćanja.

Gasovod
Foto: Profimedia

Tender će, kako dodaje "SeeNews", biti nastavljen ako regulator za konkurenciju odbije Atomenergoremontov zahtev za obustavu tendera ili donese rešenje u korist "Bulgartransgasa". Nakon toga, "Bulgartransgas" će morati da produži rok za podnošenje ponuda za onoliki vremenski period koliko je trajala obustava tendera.

Tender je deo većeg projekta za izgradnju nove infrastrukture za tranzit ruskog prirodnog gasa do Evrope preko ogranka gasovoda "Turski tok" koji će se protezati preko Bugarske, Srbije do Mađarske.

PREDUZETE NOVE MERE: Venecuela ima plan kako da "preživi" američke sankcije!

Bugarski operator prenosnog sistema gasa "Bulgartransgas" je 24. decembra prošle godine raspisao tender za izgradnju novog gasovoda do granice sa Srbijom, a krajnji rok za podnošenje ponuda je bio 15. februar 2019.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd