fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

Cena nafte VRTOGLAVO raste: Ceo svet čeka JEDNU Trampovu odluku

Foto: Profimedia
Cena nafnih fjučersa u Njujorku i Londonu skočila je za čak 1,4 odsto

Američka nafta je premašila 70 dolara za barel prvi put od novembra 2014. godine.

Trgovci se spremaju za ponovno uvođenje sankcija Sjedinjenih Država bliskoistočnom proizvođaču "crnog zlata" - Iranu.

Cena nafnih fjučersa u Njujorku i Londonu skočila je za čak 1,4 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu poskupela je za 97 centi na 70,69 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, dok se u Dubaiju trgovala na nivou od 70,44 dolara popodne u 3:15 časova. Ukupan obim trgovanja bio je oko 1,6 posto iznad 100-dnevnog proseka. Prošle nedelje WTI nafta je zabeležila rast od 2,4 odsto.

Svernomorska nafta "brent" za dostavu u julu porasla je za 73 centa na 75,60 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Prošle nedelje cena "brenta" je povećana za 0,3 posto.

Cena benzina na terminskom tržištu u Njujorku takođe je napredovala, i to za 1,1 odsto na 2,1361 dolara po galonu (3,8 litara), a od početka godine porasla je za 18 odsto.

Sporazumom iz 2015. ukinute su sankcije Iranu, trećem najvećem proizvođaču u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) u zamenu za ograničenje nuklearnog programa, a obnavljanje američkog embarga može ograničiti "crnog zlata" iz ove zemlje Persijskog zaliva.

Nafta
Foto: Profimedia

Iran se već mesecima priprema za moguće Trampovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma, izjavio je predsednik Hasan Ruhani, upozoravajući da će SAD brzo zažaliti zbog takve odluke.

Stalne fluktuacije cena nafte destabilizuju buduće investicije i sigurnost isporuka, izjavio je iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh.

Kompanija FGE, savetnik za tržište energenata, saopštila je da bi sankcije mogle da srežu iransku proizvodnju za čak 500.000 barela dnevno do kraja ove godine.

Iran se protivi velikom rastu cena, pri čemu je američka referentna nafta skočila za 17 procenata ove godine usled smanjenja proizvodnje koje sprovodi OPEK sa svojim saveznicima, kao i zbog rastućih geopolitičkih rizika na Bliskom istoku.

Cena nafte od 60 do 65 dolara za barel je "odgovarajuća", izjavio je juče jedan zvaničnik zemlje proizvođača iz sastava OPEK-a, nagovestivši neslaganje s kolegom iz Saudijske Arabije, za koju se tvrdi da cilja cenu od 80 dolara. Članice OPEK-a se sastaju sledećeg meseca u Beču, dodaje Blumberg.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd