fbpx
Skip to main content
Nafta

CRNO ZLATO PONOVO IDE U NEBESA? Vakcina probudila nadu, cene u februaru skočile za 20 odsto

Foto: Profimedia/ilustracija
Smanjena je i prerada, na najniži nivo od septembra 2008. godine

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su porasle, pa su u celom februaru zabeležile skok od oko 20 odsto, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka privreda od koronakrize, a time i potražnje za "crnim zlatom".

Cena barela na londonskom tržištu prošle nedelje je porasla 4,8 odsto, na 64,42 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 3,8 odsto, na 61,50 dolara.

Polovinom sedmice cene nafte dosegle su nove najviše nivoe u poslednjih 13 meseci jer se ulagači nadaju da će se ubrzanjem procesa vakcinacije protiv kovida-19 ubrzati i oporavak privreda od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

USPEŠNA PROIZVODNJA ZELENE ENERGIJE: Februarski rekordi hidroelektrana EPS-a

USPEŠNA PROIZVODNJA ZELENE ENERGIJE: Februarski rekordi hidroelektrana EPS-a

PRONAĐENE OGROMNE REZERVE NAFTE I GASA: Kinezi uboli premiju u Bohajskom moru

PRONAĐENE OGROMNE REZERVE NAFTE I GASA: Kinezi uboli premiju u Bohajskom moru

SRBIJA POSTAJE SVETSKA SILA U PROIZVODNJI LITIJUMA? Biće otvoreno više od 2.000 novih radnih mesta

SRBIJA POSTAJE SVETSKA SILA U PROIZVODNJI LITIJUMA? Biće otvoreno više od 2.000 novih radnih mesta

Podršku cenama pružili su i podaci američke vlade prema kojima je proizvodnja sirove nafte u SAD prethodne nedelje pala za više od 10 odsto ili milion barela dnevno zbog neuobičajenog talasa hladnoće u Teksasu.

Smanjena je i prerada, na najniži nivo od septembra 2008. godine, budući da su niske temperature izazvale prekid u snabdevanju strujom.

Ipak, krajem sedmice cene nafte su izgubile deo dobitaka, između ostalog i zbog toga što se očekuje ponovno pokretanje proizvodnje u Teksasu.

Cene je pritisnuo i jači dolar jer to znači da nafta poskupljuje za one koji je kupuju drugim valutama.

Uz to, deo trgovaca odlučio se na dobitonosnu prodaju jer su cene nafte u februaru skočile oko 20 odsto, što potražnja baš i ne podržava.

- Cene nafte porasle su previše i prebrzo. Londonsko tržište je iznad nivoa pre pandemije, a to se još ne može reći za globalnu potražnju za naftom - rekli su analitičari PVM-a.

nafta
nafta
Foto: Profimedia

Iako se puno priča o smanjivanju razlike između ponude i potražnje, potražnja ni izbliza ne opravdava sadašnji nivo cena, upozorili su.

Ulagači su oprezni i zbog toga što bi se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, trebali sastati 4. marta kako bi razmotrili proizvodnu politiku.

OPEC i njegovi saveznici već duže vreme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vreme pandemije koronavirusa. No, početkom marta OPEC+ razmotriće mogućnosti povećanja proizvodnje nakon aprila, s obzirom na oporavak cena, kažu izvori u OPEC+.

Od početka godine cene nafte su skočile više od 25 odsto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od 20 procenata.

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd