fbpx
Skip to main content
Nafta

"CRNO ZLATO" PONOVO UZLETELO: Cena skočila na 69 dolara, najveća vrednost još od prošle godine

Foto: Profimedia/ilustracija
Tako, cene "crnog zlata" su skočile za više od 4  odsto nakon sastanak grupe OPEK+

Cene nafte su porasle za više od 2 posto, tačnije na 69 dolara, što je najveća cifra još od januara prošle godine. 

Uspešna 51 godina rada TENT A

Uspešna 51 godina rada TENT A

NA POMOLU VELIKI PREOKRET? Berlin će predložiti SAD ukidanje sankcija Severnom toku 2

NA POMOLU VELIKI PREOKRET? Berlin će predložiti SAD ukidanje sankcija Severnom toku 2

CRNO ZLATO PONOVO IDE U NEBESA? Vakcina probudila nadu, cene u februaru skočile za 20 odsto

CRNO ZLATO PONOVO IDE U NEBESA? Vakcina probudila nadu, cene u februaru skočile za 20 odsto

Cena nafte je skočila nakon što su se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici dogovorili da ne povećavaju ponudu u aprilu i da sačekaju značajniji oporavak potražnje.

Cena fjučersa nafte Brent porasla je za 1,52 dolara ili 2,3 procenta, na 68,26 dolara za barel, a američka "laka" nafta WTI je poskupela za 1,30 dolara ili 2,0 posto, na 65,13 dolara, tako da su obe svetske naftne reference na putu da zabeleže znatne nedeljne dobitke.

Tako, cene "crnog zlata" su skočile za više od 4  odsto nakon sastanak grupe OPEK+ na kojem je doneta odluka da se produži ograničenje proizvodnje do aprila, pri čemu je napravljen izuzetak za Rusiju i Kazahstan kojima je dozvoljeno malo povećanje pumpanja.

- OPEK+ se opredelio za oprezan pristup odlukom o povećanju proizvodnje za samo 150 000 barela dnevno u aprilu, dok su akteri na tržištu očekivali povećanje od 1,5 miliona barela dnevno - kaže Ðovani Staunovo, analitičar za naftna tržišta švajcarske UBS banke.

Investitore je iznenadila i odluka Saudijske Arabije da do aprila nastavi sa svojim dobrovoljnim rezanjem proizvodnje od milion barela dnevno preko utvrđene kvote, iako su cene nafte porasle u protekla dva meseca podstaknute jačanjem ekonomskog optimizma usled kampanje vakcinacije protiv kovida-19 širom sveta.

Analitičari sada preispituju svoje ranije prognoze o budućem kretanju cena nafte, uzimajući u obzir nastavak ograničenih isporuka grupe OPEK+ kao i činjenicu da američki proizvođači iz škriljaca "koče" rashode kako bi povećali zaradu investitora.

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd