fbpx
Skip to main content
Gas

Da li smo već ugovorili posao veka? Srbija će od tranzita gasa zarađivati STOTINE MILIONA EVRA godišnje

Foto: Profimedia/ilustracija
Gasovod Turski tok donosiće našoj zemlji najmanje 150 miliona evra godišnje na ime tranzitnih taksi!

Sekretarijat Energetske zajednice u Beču dao je zeleno svetlo da Srbija bude uključena u ovaj veliki međunarodni gasovod koji bi trebalo da bude pušten u rad već 2020. godine. Cena izgradnje dela kroz Srbiju  trebalo bi da košta 1,7 milijardi evra, a deo će finansirati i naša zemlja.

Trasa gasovoda kroz Srbiju iznosiće 403 kilometara. Ulaziće u našu zemlju iz Bugarske kod Zaječara, a zatim će ići preko Batočine, Požarevca, Pančeva i Gospođinaca kod Novog Sada, sve do Horgoša, gde će preći u Mađarsku.

Srbi, ova zemlja je PRAVA PRILIKA: Plata 6.700 evra mesečno, a smeštaj i hrana OBEZBEĐENI

- Prvo se Bugarska složila sa tim da Turski tok ide preko Srbije, a onda je pozitivno mišljenje dala i Energetska zajednica, tako da više ne bi trebalo da bude dileme oko toga kud će ovaj gasovod ići. On će u našoj zemlji pratiti rutu nekadašnjeg projekta Južni tok. Izgradnja će biti gotova krajem godine, a gas će biti pušten kroz cevi početkom 2020 – objašnjava izvor upoznat sa svim detaljima izgradnje.

On dodaje da će Srbija imati višemilionsku korist:

- Srbija će na ime tranzitnih taksi godišnje dobijati oko 150 miliona evra, a taj iznos će biti i veći ako se u dogledno vreme bude gradio krak ka BiH ili Crnoj Gori. Uz to će nam najverovatnije biti smanjena cena gasa. Imaćemo trošak izgradnje, ali će tu veliki deo novca obezbediti Rusija.

Ventili na gasovodu
Foto: Profimedia

Stručnjaci i analitičari smatraju da je prolazak Turskog toka kroz Srbiju izuzetno značajna stvar za našu zemlju. Urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković ističe da je novac od takse najveća korist koju će Srbija dobiti izgradnjom gasovoda.

- Turski tok je dobra i korisna stvar po Srbiju i našu ekonomiju. Svakako da će najveći benefiti biti takse koje će puniti državnu kasu - kaže Jelica Putniković.

ZAKOPAVAJU RATNE SEKIRE: Završava se trgovinski rat između Kine i Amerike?

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je izgradnja Turskog toka odlična vest za srpsku ekonomiju.

- Ovaj projekat znači za našu zemlju povećanje energetske bezbednosti, ali i ekonomsku dobit zbog smanjenja troškova transporta gasa, jer će on sada prolaziti kroz Srbiju. Na sve to dobićemo i ogromnu novčanu naknadu zbog takse - kaže Madžar. 

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd