fbpx
Skip to main content
HE "Đerdap"

"Đerdap 2" dobija novu snagu: Najavljena modernizacija hidroelektrane (FOTO)

Foto: EPS
Predviđa se da će svaki dinar uložen biti višestruko vraćen

Hidroelektrana "Đerdap 2" dobiće novu snagu i produžiti radni vek pošto "Elektroprivreda Srbije" planira da tokom 10 godina modernizuje i revitalizuje svih 10 agregata, najavio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

EPS ulaže u modernizaciju opreme: Najveći odlagač je krenuo ka kopu u RB Kolubara

Uspešna saradnja JP EPS i MUP Srbije u sprečavanju zloupotreba

- Svaki dinar uložen u modernizaciju sistema biće višestruko vraćen, jer megavat-sat više koji proizvedemo znači bolju stabilnost EPS-a. A samo jak i siguran EPS može biti pouzdan oslonac građanima i privredi Srbije. Povećaćemo snagu svakog agregata HE "Đerdap 2" sa 27 MW na 32 MW i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana kašnjenja, revitalizacijom po jednog agregata godišnje. Tako ćemo dobiti novih 50 MW za proizvodnju električne energije na Dunavu - rekao je Grčić na obeležavanju 40 godina od početka gradnje HE "Đerdap 2".

HE "Đerdap"
HE "Đerdap"
Foto: EPS

On je istakao da je ova planirana investicija EPS-a značajna jer hidroelektrane proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije.

Dobre vesti: Završena revitalizacija A1 u HE „Đerdap 1“

- Srbija “rame uz rame, korak po korak”, sa EU ide u pravcu „zelene energije“ – rekao je Grčić i dodao da Srbija i EPS sa ponosom mogu da se hvale da imaju dve velike elektrane na Dunavu.

HE "Đerdap"
HE "Đerdap"
Foto: EPS

- EPS ima „Đerdap 1”, „Đerdap 2”, termoelektrane, rudnike i treba da budemo svesni da je to ogromno nasleđe koje smo u obavezi da očuvamo, unapredimo, prilagodimo propisima EU, tamo gde je to potrebno. U mnogome, EPS u tome uspeva – rekao je Grčić.

NEVEROVATNO: Gomila energije se može dobiti iz biljaka, a SADA je pronađen način kako da se to uradi

Od 1985. godine, kada je počeo da radi prvi agregat, HE „Đerdap 2” proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana.

- U HE „Đerdap 2” radi 225 lјudi, još toliko lјudi radi kroz izvođačke firme i to je veoma važna privredna tačka i za samu opštinu Negotin i za ceo kraj.

Položen kamen temeljac za "Kostolac B3": EPS gradi novu termoelektranu (FOTO)

Obeležavanju 40 godina od početka gradnje druge dunavske hidroelektrane u Srbiji prisustvovali su i graditelji. Vladimir Milosavljević i Dragan Nijemčević, koji su bili rukovodioci radova kada se gradio „Đerdap2” istakli su da im je elektrana u srcu i da su pri puštanju rad prvih mašina bili najsrećniji lјudi na svetu”.

- Hidroelektrana „Đerdap 2“, jedno od građevinskih čuda i jedan od najvažnijih proizvodnih kapaciteta u okviru EPS-a – ocenili su veterani.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd