fbpx
Skip to main content
kolona automobila

Dosledno u borbi protiv zagađenja: Benzinci i dizelaši odlaze u prošlost!

Foto: Profimedia
Podaja električnih i hibridnih modela u Velikoj Britaniji skočila za skoro 30 procenata

Velika Britanija će od 2040. godine zabraniti prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel motorima, u okviru plana da ih deset godina kasnije uopšte ne bude na putevima, izjavio je danas ministar za životnu sredinu Majkl Gouv.

Jeste li nekada čuli za plutajuće vetrenjače? U ovoj zemlji postoji farma vetrenjača i evo zašto će biti hit u svetu

Vladajući konzervativci su obećali uoči britanskih parlamentarnih izbora prošlog meseca da će do 2050. godine obezbediti da "gotovo svaki automobil i kombi" imaju nultu emisiju gasova.

- Danas potvrđujemo da to znači da neće biti novih dizel ili benzinskih vozila od 2040. godine - rekao je Gouv za radio Bi-Bi-Si (BBC).

Majkl Gouv
Majkl Gouv
Foto: Reuters

Njegova izjava, kako podseća agencija Rojters, dolazi posle sličnog saopštenja francuske vlade ranije ovog meseca, a takođe su i nemački gradovi, uključujući Štutgart i Minhen, najavili da razmatraju zabranu nekih dizel vozila.

Britanska vlada je pod pritiskom da preduzme korake kako bi smanjila zagađenje vazduha nakon što je izgubila neke sudske sporove koje su pokrenule ekološke grupe, a u maju je usvojila predlog plana zamene kako bi se zemlja otarasila vozila koja najviše zagađuju.

Ovaj potez će verovatno ubrzati pad prodaje dizel automobila na drugom najvećem evropskom tržištu, ocenjuje Rojters.

Kanađani istražili: Kod Bora je najbogatije nalaziste bakra

Gouv je takođe rekao da će vlada uskoro staviti na raspolaganje lokalnim vlastima 200 miliona funti (260 miliona dolara) za realizaciju plana.

Dodao je da se zalaže za pristup uvođenja zabrane pristupa dizelašima od jednog puta do drugog, pre nego za njihovu ad hok zabranu u gradskim centrima ili putem skupih šema zamene vozila, ali nije isključio mogućnost njihovog momentalnog proterivanja ukoliko za lokalne vlasti to bude poželjnija opcija.

Tražnja za dizel automobilima u Velikoj Britaniji je pala za deset odsto u prvoj polovini ove godine, dok je prodaja benzinaca porasla za 5,0 odsto, prema podacima te industrije.

Srbija nam svetli zahvaljujući snazi Dunava: Sve što niste znali o hidroelektrani Đerdap 1 (FOTO)

Prodaja električnih i hibridnih modela je istovremeno skočila za skoro 30 procenata, ali je, uprkos činjenici da je ovo najbrže rastući segment tržišta, udeo tih vozila u ukupno registrovanim novim automobila i dalje manji od pet procenata, navodi britanska agencija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd