Skip to main content
EPS

Elektrane i kopovi EPS-a spremni za zimsku sezonu

Foto: Profimedia/ilustracija
Sanbdevanje će biti stabilno

Svi sistemi EPS-a spremni su za predstojeću grejnu i zimsku sezonu, remonti u temolektranama i hidroelektranama su pri kraju, a na kopovima se porizvode planirane količine uglja, objavio je EPS.

LIDER MEĐU SRPSKIM FIRMAMA: Elektroprivreda Srbije najuspešnija kompanija u Srbiji za 2016. godinu

Direktor EPS-a ODLIKOVAN NAJVIŠIM odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve!

Na termoblokovima elektrana u Obrenovcu i Kostolcu završeni su remonti, Železnički transpot TENT-a speman je da sa kolubarskih kopova dovozi i više od 100.000 tona uglja dnevno, u hidroelektranama traju završni radovi i zato u EPS-i najavljuju stabilno snabdevanje i tokom hladnih dana, prenela je Politika.

elektrana
Foto: Profimedia/ilustracija

Obezbeđeni su svi preduslovi da EPS staiblno i pouzdano snabdeva eletkričnom energijom svih 3,5 miliona korisnika u Srbiji, istakli su u najvećoj srpskoj energetskoj kompaniji.

Remontna sezona u najvećim termoelektranama EPS-a u okviru ogranka TENT uspešno je završena sinhronizacijom na mrežu bloka TENT A5 snage 344 MW.

Investicije u obnovljive izvore energije: OVO je dugoročni plan Srbije za PROIZVODNJU STRUJE

Na svim termokapacitetima ovog ogranka EPS-a obavljeni su, kako je planom i predviđeno, standardni remonti na održavanju kotlova, turbinskih i elektropostrojenja, dok su na blokovima TENT A2 i A6 i TENT B1 urađeni i planirani veći remonti.

Remonti su završeni i u okviru Železničkog transporta, koji je spreman da sa kolubarksih kopova dovozi i više od 100.000 tona uglja dnevno.

Isporuka uglja iz Rudarskog basena Kolubara za termoelektrane ogranka TENT je na planiranom nivou, čime je omogućena stabilna proizvodnja električne energije.

Na EPS-ovim kopovima RB Kolubara i Drmno od pocetak 2017. godine do 17. septembra proizvdeno je 26,4 miliona tona uglja, što je za oko 400.000 toga uglja više nego u istom periodu 2016. godine.

Ugalj
Foto: Profimedia

Od 1. januara do 17. septembra 2017. godine otkopano je za jedan odsto više uglja nego u istom periodu 2016. godine, kada je proizvedeno oko 26 miliona toga uglja.

Dobre su prognoze i za poslednji kvartal ove godine.

Plan je da termo i hidroelektrane EPS-a u poslednja tri meseca proizvedu 2,5 odsto više od plana, a najveći rast od skoro četiri odsto planiran je u radu termoelektrana.

Da nema razloga za strepnju ukazuje i plan da krajem godine na deponijama uglja bude više od 1,5 miliona tona uglja.

Rezultati istraživanja pokazali: Građani Srbije žele da ŠTEDE struju

Radnici EPS su u najgorim vremenskim uslovima i zimskim i letnjim, omogućili da u Srbiji snabdevanje privrede i građana električnom energijom bude stabilno i pouzdano.

Upravo zahvaljujući angažovanju zaposlenih u letnjem periodu nadoknađen je i premašen plan proizvodnje u rudarskom sektoru.

Rudarski i termosektor preuzeli su najveći deo posla i odgovornosti u letnjem periodu u vreme tropskih vrućina, kada je ne samo Srbiju već i ceo region zahvatila suša i kada su dotoci na Drini i Dunavu bili i 40 odsto manji nego što je uobičajeno za taj period godine.

Stanje akumulacija EPS-a uprkos izuzetno sušnom letu je na zadovoljavajućem nivou.

Efikasnija klima štedi energiju: Evo kako je to moguće

Očekuje se da se do kraja godine potpuno ispune proizvodni planovi i u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom za oko 3,5 miliona EPS-ovih kupaca.

Garancija za dobre rezultate - u septembru su završeni i remonti u termosektoru ogranka TE-Ko Kostolac i svih 1.000 megavata kapaciteta za proizvodnju električne energije i termoelektranama Kostolac A i Kostolac B spremni su za novu sezonu.

Dobra priprema u prošloj goidni omogućila je kostolačkim elektranama da obore proizvodni rekord, a obavjeni radovi i ove godine garantuju dobre rezultate.

Kostolački termokapaciteti su do polovine septembra isporučili oko 4,47 milijardi kilovat - časova električne energije, što je za 6,6 odsto više od plana.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd