Skip to main content
EPS

EPS-ove investicije su garant stabilnosti

Foto: Promo
Sa konferencije o investicijama u srpskoj energetici

U Srbiji je pokrenut snažan investicioni ciklus u sektoru energetike vredan više od tri milijarde evra, koji će obezbediti dugoročnu energetsku bezbednost zemlje, izjavio je Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike na konferenciji "Investicije i novi kapaciteti - garant energetske bezbednosti". Uz podršku Vlade, u poslednje dve godine Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" potpuno je posvećeno realizaciji velikih, strateških investicionih projekata koji se odnose na primenu najsavremenijih tehnologija, povećanje energetske efikasnosti, izgradnju novih, modernih postrojenja i revitalizaciju starih i pouzdanih. 

- Puno radimo, imamo snažan investicioni ciklus za koji duboko verujem da doživljava dodatni zamajac, koji će kapitalno uticati na našu energetsku bezbednost - rekao je Antić.

Od kraja 2015. godine mnogi projekti su uspešno restartovani. Pokrenuta je realizacija izgradnje novog termo bloka u Kostolcu, zatim "zelenog" projekta u Kolubari, modernizacija HE "Zvornik" i malih hidroelektrana, izgradnja postrojenja za odsumporavanje i prvog EPS-ovog vetroparka u Kostolcu. Radovima na "Đerdapu 1", HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta", hidro kapaciteti su povećani za 140 megavata, dok je snaga termo kapaciteta veća za 220 megavata radovima na TENT A, TENT B i TE "Kostolac B".

EPS
Foto: Promo

- To znači da smo od 2015. do 2017. godine kroz navedene projekte revitalizacija, nabavki savremene opreme, zaštite životne sredine i pripremnih aktivnosti za gradnju novih kapaciteta - realizovali 1,2 milijarde evra investicija u svim delatnostima: proizvodnji energije, proizvodnji uglja, distributivnom sistemu i kvalitetu snabdevanja - poručio je Vladimir Marković, direktor Sektora za ključne investicione projekte JP EPS.

Kada je reč o strateškim ciljevima JP EPS od 2018. do 2027. godine, prioriteti su usmereni na sigurnost snabdevanja, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizaciju, ekonomsku održivost i dalju realizaciju investicija.

- Zato će u oblast rudarstva biti uloženo 1,1 milijarda evra, u termo sektor 1,7 milijarde evra, u obnovljive izvore 0,7 milijardi, a u distributivne i korporativne projekte 1,4 milijarde. Ukupno posmatrano, investiciona ulaganja do 2027. godine iznosiće 4,9 milijardi evra – dodao je Marković. 

Konferencija koja je okupila stručnu javnost održana je u organizaciji energetskog portala "Balkanmagazin".

 

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd