Skip to main content
Turski tok

"GASPROM" PRESEKAO: Gasovod "Turski tok" ide i kroz Srbiju!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ruska kompanija "Gasprom" donela je odluku da gasovod "Turski tok“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku, kao i da su počele sve pripremne procedure u tim zemljama, piše ruski list "Komersant“.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku "plavog energenta" preko Ukrajine.

Rusi rade PUNOM PAROM: Postavljeno 250 kilometara gasovoda "Severni tok 2"

"Komersant" ukazuje da je ovo takoreći "Južni tok" koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Kako se ocenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi jer "Gasprom" u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Turski tok
Turski tok
Foto: Profimedia

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi ovom gasovodu, kako ocenjuje "Komersant", još uvek nije najjasnije kako će to izgledati.

ZAVRŠENA ENERGETSKA ŽILA KUCAVICA: Putin i Erdogan na ceremoniji otvaranja TURSKOG TOKA (VIDEO)

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili pak da zameni azerbejdžanski gas na ruski nakon bude završena izgradnja gasovoda "TAP", što je takođe planirano za 2020. godinu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd