fbpx
Skip to main content
Gorivo

REVOLUCIJA U AUTOMOBILIZMU: Guverneri za Bajdena imaju predlog koji će promeniti auto-industriju

Foto: Profimedia
Ekološka situacija u svetu je sve alarmantija i teža, pa su tako guverneri desetak američkih država uputili zahtev američkom predsedniku Džo Bajdenu o automobilima na benzin.

Guverneri desetak američkih država, uključujući Kaliforniju, Njujork, Masačusets i Severnu Karolinu, pozvali su danas predsednika Džoa Bajdena da zaustavi prodaju novih vozila na benzinski pogon do 2035. godine, što bi bio dramatičan zaokret od fosilnih goriva.

NESTANAK NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU SVE IZVESNIJI? Da li nam preti veliki skok cene "crnog zlata"

NESTANAK NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU SVE IZVESNIJI? Da li nam preti veliki skok cene "crnog zlata"

Modernizacija elektrana i ekološki projekti: Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti (FOTO)

Modernizacija elektrana i ekološki projekti: Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti (FOTO)

VREDNOST ZLATA OPET IDE UZLAZNOM PUTANJOM: Plemeniti metal dostigao vrtoglavu cenu!

VREDNOST ZLATA OPET IDE UZLAZNOM PUTANJOM: Plemeniti metal dostigao vrtoglavu cenu!

Bajdenov infrastrukturni plan od 2,3 biliona dolara predviđa rashode od 174 milijarde dolara i tzv. poreske kredite (umanjenje poreza) za podsticanje prelaska na električna vozila (EV) i razvoj mreže stanica za punjenje, ali ne zahteva postupno ukidanje prodaje putničkih vozila na benzinski pogon.

U pismu, u koje je agencija Rojters imala uvid, guverneri, među kojima su i oni iz Konektikata, Havaja, Mejna, Nju DŽersija, Novog Meksika, Oregona, države Vašington i Roud Ajlenda, pozvali su Bajdena da ustanovi standarde „kako bi se osiguralo da svi novi prodati putnički automobili i laki kamioni imaju nultu emisiju najkasnije do 2035. godine“.

- Uspostavljanjem jasnog regulatornog okvira koji obezbeđuje da sva prodata vozila u Sjedinjenim Državama imaju nultu emisiju štetnih gasova, konačno možemo očistiti vazduh i stvoriti nova radna mesta na auto putevima - naveli su oni.

Guverneri takođe traže da Bajden utvrdi standarde i podsticaje čiji je cilj da se stoprocentno obezbedi prodaja srednjih i teških vozila s nultom emisijom do 2045.

Bela kuća se nije za sada oglasila povodom pisma guvernera.

Savezne države i neki kongresmeni se nadaju da će Bajden odobriti rok za postepeno ukidanje vozila na fosilna goriva što bi ubrzalo prelazak kupaca i proizvođača na električna vozila. Trenutno, električna vozila imaju udeo od samo 2,0 posto u ukupnoj američkoj prodaji automobila.

Brojni američki kongresmeni pozvali su Bajdena da sledi primer kalifornijskih čelnika, koji su u septembru saopštili da planiraju obustavu prodaje novih putničkih automobila na gas do 2035. godine. Bajden je tokom predsedničke izborne kampanje prošle jeseni rekao da ne podržava ovaj plan Kalifornije.

 

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd