fbpx
Skip to main content
vađenje nafte

Iran prkosi američkim sankcijama: Pronašli smo nove kupce nafte

Foto: Profimedia
Uprkos oštrim američkim sankcijama i pritiscima na druge zemlje, Teheran je pronašao partnere za kupovinu nafte, a broj takvih klijenata se zapravo povećao, izjavio je zamenik iranskog ministra za naftu.

Nakon što su se SAD povukle iz ugovora o denuklearizaciji i ponovo uvele sankcije prema Iranu, nekoliko zemalja je privremeno dobilo dozvolu za kupovinu nafte, uključujući Indiju, Južnu Koreju i Kinu. Međutim, čak i ti klijenti su pod "finansijskim pritiskom" iz Vašingtona, i veoma su oprezni u poslovanju sa Teheranom, otkrio je jedan od najvećih iranskih naftnih zvaničnika, Amir Husein Zamaninija.

- Kina, Indija, Južna Koreja i sve druge zemlje, kojima su SAD odobrile da kupuju naftu od Irana, ne bi čak kupile ni jedan barel nafte iz Irana - izjavio je on.

Crna prognoza stručnjaka: Propast Hrvatske se bliži!

Ipak, Teheran kaže da je pronašao nove načine da prodaje naftu.

- Bez obzira na američki pritisak, broj potencijalnih kupaca iranske nafte povećao se zbog konkurentne prirode tržišta i rastuće potrebe za većom profitabilnošću - izjavio je Zamaninija, bez otkrivanja identiteta tih kupaca.

Predsednik SAD Donald Tramp povukao se iz nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan delovanja, navodeći njegove navodne nedostatke. Istorijski dokument je potpisan 2015. godine između Irana i Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke, Rusije, Kine i EU. Sve ostale strane osudile su povlačenje SAD.

VODA, VAZDUH, KOPNO Najmoćnija oružja TRI MEGA-SILE: Ko je najjači, Rusi, Kinezi ili Amerikanci?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd