fbpx
Skip to main content
Moskva

Jasna poruka Rusije Evropi: Izgradnja "Severnog toka 2" ako se oduprete američkom PRITISKU

Foto: Profimedia
Rusi odlučni

Realizacija "Severnog toka 2" zavisi od toga da li će Evropljani moći da se odupru pritisku SAD, kaže zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

- Pitanje je da li će Evropa pokleknuti pred pritiskom Amerikanaca koji koriste sve kako ne bi dozvolili da se realizuje ovaj projekat i kako bi potpuno nagovorili Evropljane da kupuju američki prirodni gas - konstatovao je Gruško.

- Polazimo od toga da ako kao prioritet bude stavljena energetska bezbednost Evrope, ovaj projekat će je nesumnjivo ojačati - naglasio je Gruško. 

On je rekao da se nada da će EU podići glas protiv ekstrateritorijalne primene američkih sankcija od kojih trpi gubitke. 

- Veoma se nadamo da će Evropljani napokon podići svoj glas ne samo protiv toga na koji način SAD uvode te sankcije, već i da će se boriti protiv pokušaja Amerike da te sankcije postanu eksteritorijalne. Ako pogledate na sve te korake koje preduzima Vašington, teško je ne videti da su u fokusu borbe sankcijama i sami zapadnoevropljani, koji će imati značajne gubitke - rekao je Gruško. 

Gasovod
Foto: Profimedia

Gruško je skrenuo pažnju da ovakve akcije "ne samo da izlaze iz okvira međunarodnog prava, već krše i sam sistem međunarodnih ekonomskih odnosa". 

- Vidimo kako neke države koriste sankcije za postizanje geopolitičkih i ekonomskih ciljeva - rekao je zamenik ministra. 

Po njegovim mišljenju, u ovakvoj situaciji Moskva mora da gradi sopstvene instrumente koji treba da garantuju naše interese u ekonomskoj oblasti, kao što je zakon o kontrasankcijama koji pripremaju ruski parlamentarci.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd