fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić podelio dobru vest: Karbonske takse odložene, ali moramo povećati obnovljive izvore energije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
EU odgodila primenu "karbonskih taksi" do 2026. godine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija svakako imala problema, kada bi EU od sledeće godine primenila "karbonske takse", ali je to odloženo za 2026. godinu, te istakao da Srbija svakako mora da uradi sve što može da ima što više obnovljivih izvora energije i da očuva svoju energetsku bezbednost.

RASTE JAVNI DUG SEVERNE MAKEDONIJE: Svaka četvoročlana prodica biće dužna čak 17.000 evra

RASTE JAVNI DUG SEVERNE MAKEDONIJE: Svaka četvoročlana prodica biće dužna čak 17.000 evra

"RADIĆEMO SA LOKALNIM FIRMAMA" Amerikanci stigli u Srbiju, obećali veće angažovanje na polju obnovljivih izvora energije

"RADIĆEMO SA LOKALNIM FIRMAMA" Amerikanci stigli u Srbiju, obećali veće angažovanje na polju obnovljivih izvora energije

SRBIJA DOBIJA SOLARNE PANELE NA 20.000 HEKTARA: Kreću pregovori sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC

SRBIJA DOBIJA SOLARNE PANELE NA 20.000 HEKTARA: Kreću pregovori sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC

Vučić je, na pitanje u vezi sa "karbonskim taksama", za prekomerno emitovanje ugljen-dioksida u proizvodnji elektricne energije od uglja i da li bi Srbija imala novca za njih, rekao da je EU to odložila za 2026. godinu.

Srbija bi, kaže, imala problema zbog toga, jer bi za 12 odsto bili uvećani troškovi, Albaniji i Severnoj Makedoniji bi troškovi porasli za sedam odsto, dok bi Crna Gora imala najveće probleme, a za njima i BiH.

- Naše je da u međuvremenu menjamo stvari, jer će razlozi za odlaganje primene biti samo čvršći, jači i veći. Reč je o konkurenciji na svetskom nivou i o različitim vrstama trgovinskog uticaja, da ne kažem, ucena... Tu smo mi toliko mali i nevažni, da ne donosimo odluku - rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da mi uradimo sve što možemo kako bismo imali što više obnovljivih izvora energije.

- Za nas je tu situacija teška, jer ''hidro'' ne možemo da radimo ništa. Ljudi bi hteli da troše struju koliko hoće, ali da bude najjeftinija na svetu, ali da nemamo hidropotencijale... A, onda više niko ne želi ni vetropotencijale, jer time ubijamo ptice. U narednih 50 godina će neko da kaže da ne treba da imamo ni solarne panele, jer smo se valjda isprečili između sunca i svakoga... Ne bi me iznenadilo - primetio je Vučić.

Nismo spremni da se odreknemo naših termokapaciteta

U takvim uslovima, kaže, moraju se naći rešenja kroz solarne panele, te da se mora videti i šta će biti sa termo kapaciteta.

- Mi nismo spremni da se u tri dana odreknemo naših termokapaciteta, kako je neko zamislio, zato što hoćemo energetsku sigurnost, bezbednost i da imamo struju - naglasio je predsednik i dodao da mnoge zemlje u okruženju ne znaju kako da dobiju struju, što mi sebi ne smemo da dozvolimo.

- Gledaćemo da povećavamo kapacitete, pogotovo u delu obnovljive energije, ali i generalno - rekao je Vučić.

Dodao je da se može očekivati da ćemo u narednom periodu samo povećavati potrošnju i struje i gasa.

Prema njegovim rečima, za 10 godina trošićemo pet-šest milijardi kubnih metara gasa, što je, primećuje "sutra", s obzirom da danas već trošimo gotovo tri milijarde kubnih metara gasa.

Dodao je da razgovori sa američkim partnerima oko konkretnog Sporazuma o saradnji, koji je danas potpisan kreću i ako bi se to ispostavilo kao dobar model, bilo bi dobro za našu zemlju.

- Amerikanci su ponudili, za nas važno, i način finansiranja i dugoročno funansijanje, ali razgovori tek kreću, mada malo koja banka kao američka daje tako dobre uslove. Nama ostaje da razgovaramo i uradimo sve što je u našoj moći da napravimo dobre rezultate - rekao je Vučić.

Ponovio je da bi to bila velika i važna stvar za Srbiju, koja će doprineti daljem interesovanju energetskih, ali i kompanija sa inovativnim tehnologijama, da ulažu u Srbiju, jer ćeomo prihvatati projekte, zahvaljujući dobrom stanju javnih finansija, kako bi zemlja dalje napredovala a građani imali neuporedivo čistiji vazduh.

Podsetio je da sa američkim partnerima imamo i druge projekte.

- Moramo da vidimo i informacije oko Rio Tinta, dok ih ne dobijemo, ništa. Ali, onda da budemo objektivni, da razgovaramo sa građanima o svemu tome. Znam da građani vole da čuju da ima svega, a da ništa ne moramo da uradimo, ali to ne može... - dodao je Vučić.

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd