fbpx
Skip to main content
Ministarstvo rudarstva

KSAP i East West Bridge: Ima rezultata ali i prostora da se saradnja Srbije i SAD unapredi

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
-Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa

Kongres srpsko – američkog prijateljstva (KSAP) i organizacija East West Bridge potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblastima podrške evropskom putu Republike Srbije, rodne ravnopravnosti, verskih sloboda, trans-atlantske saradnje i integracija, regionalne stabilnosti i slobodnog protoka ljudi, dobara, kapitala i usluga i drugo. Sporazume su potpisali osnivači dve organizacije Vladimir Marinković i Jovan Kovačić u prisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije i članice Savetodavnog odbora KSAP Zorane Mihajlović.

-Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, koji su najvećim delom bili dobri, iako smo imali pad u jednom periodu. Na nama je da učinimo sve da te odnose unapređujemo, za šta imamo dobru osnovu, jer američke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi, investirale su četiri milijarde evra, a zajedno realizujemo i velike infrastrukturne projekte. Odnosi između dve zemlje nisu samo odnosi dve vlade, mnogo je pojedinaca iz politike, biznisa, naučnika, pisaca koji su uticali kako se na SAD gleda u Srbiji, i u Srbiji na SAD. Puno je prostora da se ta saradnja dodatno poboljša i drago mi je da ćemo na tome zajedno raditi - rekla je Mihajlovićeva nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji između Кongresa srpsko-američkog prijateljstva I organizacije East West Bridge.

Vladimir Marinković, osnivač Кongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik, rekao je da organizacije koje su danas potpisale sporazum imaju proaktivan stav kad je reč o novim investicijama, saradnji u oblasti odbrane i drugim oblastima u kojima ta saradnja do sada nije bila toliko razvijena.

-Istraživanja javnog mnenja pokazuju da novi pristup američke administracije Srbiji daje rezultate i da imamo prostor da nastavimo da naše odnose unapređujemo i sa novom administracijom. Verujemo da Srbija može do strateškog partnerstva sa SAD i da je to u najboljem interesu građana Srbije- rekao je Marinković.

Predsednik i osnivač udruženja East West Bridge, Jovan Кovačić, rekao je da odnosi između Srbije i SAD traju 140 godina, da su najvećim delom bili dobri, a da iz pada koji je postojao u jednom periodu trebalo bi da se izvuku lekcije.

-Trebalo bi da učimo da razumemo razlike i da ih poštujemo, kao i da se radi na uspostavljanju što bolje saradnje, koja je u obostranom interesu -naveo je on.

 

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd