fbpx
Skip to main content
Gaspromnjeft

Lepe vesti iz Sankt Peterburga: Gaspromnjeft i NIS zainteresovani za Petrohemiju

Foto: Profimedia
U narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom

Gaspromnjeft i NIS su zainteresovani za Petrohemiju i u narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predstavnicima Gasproma i Gaspronjefta.

- Razgovarali smo i onome što je za nas dugoročno veoma značajno - Petrohemiji. Činjenica je da su (zajednička srpsko-ruska kompanija) NIS i Gaspronjeft zaintereosvani za Petrohemiju i o tome ćemo intenzivirati naše razgovore - rekao je Antić, koji se sa predstavnicima ruskih energetskih kompanija sastao na marginama 22. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Istakao je da Petrohemija trenutno dobro i pozitivno posluje, ali da je neophodan strateški partner zbog investicija.

- Pre svega, investicija u liniju za proizvodnju polipropilena, koja teba da obezbedi da Petrohemija dugoročno stabilno funkcioniše, u svim ekonomskim uslovima,bez obizra na moguće turbulencije u vezi sa svetskom cenom nafte - kazao je Antić.

Rekao je da je imao izuzetno uspešne razgovore sa predsednkom Gasproma Aleksejem Milerom i sa predsednikom Gaspronjefta Aleksandrom Ðukovim o zajedničkim projektima i investicijama.

- Sa Milerom samo konstatovali da su od početka godine isporuke ruskog gasa Srbiji uvećane za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. Konstatovali smo da je to, pre svega, posledica industrojskog rasta u Srbiji, rasta BDP-a, koj ismo imali u prvom kvaratalu od 4,5 odsto, kao i očekivanja da ćemo sa takvim trendovima nastaviti - naveo je Antić.

Aleksandar Antić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Istakao je da će se nastaviti sa razgovori o mogućnostima povećanja količina gasa za Srbiju.

Antić je naglasio da Srbija ostaje opredeljena za isporuke gasa "kroz dugoročni ugovor sa Gaspromom" i da ćemo zajednički razagovarati o energetksoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja gasom u Srbiji, prateći sve velike gasne projekte u ovom delu Evrope.

- Razgovarali smo o jačanju gasno-transportnog sistema Srbije, pre svega, pravcu od Bugarske ka mađarskoj granici i o veoma važanom pitanju povećanja kapaciteta podzmenog skaldišta gasa Banatski dvor. Dobili smo čvrsto obećanje da će ruska strana odnosno Gasprom i Gaspromeksport u najkraćim rokovima završiti studiju koja tretira nekoliko od ponuiđenih tehničkih rešenja i doneti konačnu investicionu odluku, pozitivnu odluku. I da ćemo vrlo brzo krenuti u povećanje kapaciteta tog skladišta koji ima izuzetan znacaj za ukupnu energetsku bezbednost Srbije - rekao je on.

Gasprom
Foto: Profimedia/ilustracija

Antić je, takođe, rekao da je sa Ðukovim razgovarao o poslovanju NIS-a i da su konstatovali da NIS beleži dobre rezuiltate, kao i da je izuzetno znacajno što je NIS usvojio ambizioznu startegiju razvoja kompanije, sa visokim ciljevima razvoja NIS-a kao lidera u regionu Zapadnog Balkana.

Kako kaže, želja je da se nastavi sa investicionim ciklusom i podsetio da se u NIS-u realizuju važni projekti, kao što je Duboka prerada,.

Antić je naveo da će to postojenje biti završeno u predviđenom roku, do trećeg kvartala naredne godine, a investicija je vredna 300 miliona evra.

Na sastanku je bilo reči i o projektu gradnje Termoelektrane-toplane Pančevo, koji razvija NIS, dodao je ministar.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd