fbpx
Skip to main content
Angela Merkel

"Severni tok 2 mora biti završen" NEMCI JASNO I GLASNO PROTIV AMERIKANACA (VIDEO)

Foto: Profimedia
Berlin smatra da Vašington ekonomski napada EU

Američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" nisu u skladu s pravnom regulativom Berlina, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kompanija Meridian pritekla u pomoć Infektivnoj klinici u Beogradu

Kompanija Meridian pritekla u pomoć Infektivnoj klinici u Beogradu"DROGA DŽIHADA": Rekordna zaplena 14 TONA amfetamina u Italiji, vrednost procenjena na milijardu evra (VIDEO)

NOVI RAT NA POMOLU? Puca se na granici Indije i Pakistana, u razmeni vatre STRADAO DEČAK!

NOVI RAT NA POMOLU? Puca se na granici Indije i Pakistana, u razmeni vatre STRADAO DEČAK!

- Smatramo da je taj projekat neophodno završiti i u tom ključu ćemo raditi - rekla je Merkelova obraćajući se poslanicima Bundestaga.

Ona je ponovila da je "Severni tok 2" ekonomski projekat koji ima i "politički činilac".

- Zbog toga se Nemačka toliko založila da se zaključi sporazum prema kojem se Ukrajina ne može isključiti iz tranzita ruskog gasa i tranzitnih carina - naglasila je nemačka kancelarka.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da najavljene američke sankcije protiv "Severnog toka 2" ugrožavaju transnacionalno partnerstvo i da je neophodna parlamentarna diskusija s Kongresom SAD kako bi se iščupali "posebno otrovni zubi" novog sankcionog paketa.

Šreder je danas učestvovao u javnoj raspravi Komiteta Bundestaga za ekonomiku i energetiku, posvećenoj situaciji u vezi s izgradnjom gasovoda.

Prema njegovim rečima, Vašingtonu treba dati do znanja da je "takva komunikacija s Evropom protivna interesima bezbednosti" samih SAD.

Šreder je, takođe, rekao da ovo nije prvi pokušaj Vašingtona da se meša u ekonomsku politiku Nemačke, a da vlasti u Berlinu dosledno odbijaju eksteritorijalne sankcije. Šreder je naglasio da "Severni tok 2" nije ruski nego evropski projekat, u kojem je angažovano više od 120 kompanija, kao i da je ukupna vrednost već realizovanih ulaganja 12 milijardi evra.

- Sankcije SAD, prema tome, moraju biti ukinute, kako u našim, tako i u evropskim interesima - rekao je Šreder.

Bivši nemački kancelar je dodao da sankcije protiv saveznika u NATO-u u vreme ekonomske krize nisu ništa drugo nego svesno raskidanje transatlantskog partnerstva, napad na evropsku ekonomiju, nedopustivi napad na suverenitet Evropske unije i energetsku bezbednost Zapadne Evrope.

I predstavnici Ministarstva inostranih poslova i Bundestaga Nemačke, državni sekretar Nils Anen i parlamentarni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nemačke Tomas Barajs, oštro su negodovali zbog najavljenih američkih sankcija protiv "Severnog toka".

- Treba imati u vidu da će taj nacrt zakona uskoro biti usvojen. Nedvosmisleni stav Vlade Nemačke je zasnovan na tome da je reč o grubom narušavanju suvereniteta Evropske unije - izjavio je Anen, podsetivši da su u projektu angažovane kompanije iz Nemačke, Francuske, Holandije, Austrije.

Barajs je naveo da je su nove američke sankcije "slučaj bez presedana u partnerskim transatlanskim odnosima" Evropske unije i SAD.

severni tok
Foto: Profimedia

Šef Komiteta Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klasu Ernst rekao je nakon rasprave u parlamentu da Berlin ne namerava da preti SAD zbog najavljenih sankcija "Severnom toku 2", ali da je spreman da razmišlja o sankcijama, ukoliko ne bude drugog rešenja.

SAD, koje nude svoj prirodni tečni gas Evropi, redovno istupaju protiv ruskog gasnog projekta. Krajem prošle godine američke vlasti su usvojile odbrambeni budžet koji podrazumeva uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u realizaciji "Severnog toka 2". Odmah nakon toga švajcarska kompanija "Alzeas" je saopštila da obustavlja postavku cevi za gasovod.

Moskva naglašava da projekat ima isključivo ekonomski karakter i da je u skladu s evropskim interesima. Projekat podržavaju Nemačka i Austrija, kojima su potrebne pouzdane isporuke energenta. Za izgradnju gasovoda se zalaže i Norveška, čijoj vladi pripada 30 procenata akcija kompanije "Kvarner", jednog od izvođača radova.

"Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

severni tok
Foto: Profimedia

Ranije su kongresmeni Republikanske i Demokratske partije SAD podneli na razmatranje Predstavničkom domu SAD nacrt zakona koji podrazumeva pojačavanje sankcija usmernih protiv projekta "Severni tok 2". Početkom juna Senatu SAD bio je podnet još jedan nacrt zakona protiv gasovoda, koji podrazumeva sankcije osiguravajućim kompanijama koje sarađuju s brodovima angažovanim u postavljanju cevi za gasovod.

Agencija Blumberg je ranije saopštila da nemačke vlasti pripremaju odgovor, ukoliko Bela kuća bude realizovala svoju pretnju dodatnim sankcijama protiv "Severnog toka 2".

U dokumentu Ministarstva ekonomije Nemačke navodi se da bi nove američke sankcije mogle da pogode znatan broj evropskih kompanija i banaka, kao i državne organizacije. Vlada Angele Merkel razmatra plan o koordinisanim dejstvima Evropske unije, navodi agencija.

ZVORNIK NOVO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA: Raste broj zaraženih u Republici Srpskoj

ZVORNIK NOVO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA: Raste broj zaraženih u Republici Srpskoj

TREBAĆE VAM JAK ŽELUDAC: Neviđena scena, galeb progutao pacova u cugu nasred šetališta (VIDEO)

TREBAĆE VAM JAK ŽELUDAC: Neviđena scena, galeb progutao pacova u cugu nasred šetališta (VIDEO)

"PUKAO MU FILM" PA KRENUO ZA GRČKU BICIKLOM: Student prešao put od 3.220 kilometara DA BI BIO SA PORODICOM (FOTO)

"PUKAO MU FILM" PA KRENUO ZA GRČKU BICIKLOM: Student prešao put od 3.220 kilometara DA BI BIO SA PORODICOM (FOTO)

SEVNULE VARNICE IZMEĐU STARIH NEPRIJATELJA: Turski avioni F-16 drsko preletali grčka ostrva

SEVNULE VARNICE IZMEĐU STARIH NEPRIJATELJA: Turski avioni F-16 drsko preletali grčka ostrva

NAROD RUSIJE PODRŽAO PUTINA: Usvojene izmene Ustava koje je predložio ruski predsednik

NAROD RUSIJE PODRŽAO PUTINA: Usvojene izmene Ustava koje je predložio ruski predsednik

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd