Skip to main content
EPS

Modernizacija svih delova EPS-ovog sistema u cilju unapređenja poslovanja: "Kolubara" rame uz rame sa evropskim kopovima

Foto: Danilo Mijatović - EPS​
EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara"

EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara". Projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB "Kolubara", koji će omogućiti značajne uštede, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine.

Cilj je i da "Kolubara-Metal" bude na tako visoko tehnološki razvijenom nivou, da bude moguće da se u samom EPS-u napravi rotorni bager. Završena je prva faza radova na novom monitoring sistemu koji sa 120 kamera pokriva RB "Kolubaru". Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera,  rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

- Verujem da ćemo sledeće godine imati završen projekat i iz RB "Kolubara" početi da isporučujemo ugalj ujednačenog kvaliteta, što će omogućiti uštede od 10 odsto uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova. Kasnimo tri decenije za zapadnoevropskim zemljama, ali sada smo na pragu realizacije projekta koji donosi brojne koristi EPS-u - istakao je Grčić.

Homogenizacija je deo prvog "zelenog projekta" u JP EPS, ukupne vrednosti oko 180 miliona evra. Investicija u sam projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja iznosi 54 miliona evra, zajedno sa izgradnjom nove deponije koja je neophodna za funkcionisanje sistema. Kompanija FAM isporučila je opremu za nove deponijske mašine, a očekuje se da će "Energoprojekt" prevazići unutrašnje probleme i nastaviti sa realizacijom svog dela.

EPS
Foto: Danilo Mijatović - EPS​

- Realizovano je 85 odsto projekta koji je jedan od  najvažnijih za RB "Kolubara", ali i za proizvodnju električne energije u TENT-u. "Kolubara" će konačno u 2019. biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima – rekao je Grčić.

U obilasku radova na deponiji i modernizaciji kontrolne sobe u Drobilani bili su i Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS i Milan Mišković, direktor RB "Kolubara" za proizvodnju uglja, Milan Đorđević i Miodrag Ranković, predsednici sindikata EPS-a i "Kolubare". ​

- EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara", a krajnji cilj je da "Kolubara-Metal" bude na visoko tehnološki razvijenom nivou, tako da bude moguće da se u samom EPS-u napravi rotorni bager − rekao je Grčić, prilikom obilaska proizvodnih pogona kolubarine organizacione celine "Metal" i dodao je da "Kolubara-Metal" ima svoje mesto u budućnosti kao najbolja metalska firma u Srbiji i na Balkanu. 

- Ideja nam je da možemo sami, svojom pameću i opremom, da izgradimo kompletan bager "glodar" u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za oko pet godina moći da se pohvalimo da nam ne treba pomoć sa strane− rekao je Grčić.

EPS
Foto: Danilo Mijatović - EPS​

Prvi korak u modernizaciji je nabavka robota za zavarivanje, vrednosti 24 miliona dinara. Reč je o prvom robotu u RB "Kolubara", koji radi na zavarivanju papuča na bageru. Robot čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera. Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje. Nedavno je nabavljen i testiran, a sada je već u punoj upotrebi.

U "Metalu" su istakli i važnost prese koja je jedinstvena u Srbiji zbog mogućnosti savijanja profila od 50 milimetara čeličnog lima. Grčić je najavio plan za modernizaciju "Metala" u narednim godinama i rekao da je u ovaj deo EPS-a nedavno zaposlena mlada devojka, treće plasirana na svetskom takmičenju u zavarivanju u Tokiju. 

Grčić je obišao i novi monitoring centar u RB "Kolubara", koji će biti veoma važan za podizanje bezbednosti u čitavom kolubarskom basenu.
Završena je prva faza radova, vrednosti između 45 i 47 miliona dinara, a trenutno 120 kamera pokriva delove RB "Kolubara". Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, kojima će biti pokriveni svi vitalni delovi "Kolubare", čime se olakšava rad zaposlenima, podiže bezbednost i sprečavaju krađe materijlanih dobara.

EPS
Foto: Danilo Mijatović - EPS​

- Investiramo u sve delove sistema, podižemo efikasnost i unapređujemo poslovanje. Deo tog ciklusa je i zapošljavanje mladih stručnjaka, u toku je konkurs za prijem 163 stručnjaka i očekujemo da ćemo dobiti najbolje mlade inženjere koji će nastaviti da doprinose modernizaciji i uvođenju najmodernijih tehnologija – rekao je Grčić. 

Rudarski basen "Kolubara" godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojih se u EPS-ovim elektranama u ogranku TENT proizvede više od polovine srpske struje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd