Skip to main content
Durmitor

Crna Gora postaje nova Saudijska Arabija: Pronađena nafta nadomak Srbije!

Foto: Profimedia/ilustracija
Neverovatno

Najperspektivnije područje za naftno nalazište u Crnoj Gori je, pored Ulcinja i Boke Kotorske, i Zetsko skadarska ravnica.

Potencijal postoji i u severnom delu, smatra naučni savetnik u penziji Dušan Dragović.

Putin izdao HITNU NAREDBU: Odmah započnite Južni tok! Srbija CENTRALNO ČVORIŠTE

Dragović, koji iza sebe ima 60 godina dugu istraživačku karijeru iz oblasti geologije, je naveo da je oblast kod Skadarskog jezera, tačnije zetska ravnica perspektivna, jer su sedimenti na tom području, koji mogu nositi naftu, debeli deset kilometara.

- Perspektivnost se ne gleda da li ima nafte, već po sadržaju i sastavu stena u kojima se javlja. Geofizičkim metodama se utvrđuje da li u dubini postoje stene koje su povoljne da nose tu rudu i moraju da imaju šupljine. To su pesak, krečnjaci koji su izlomljeni i šupljikavi da bi se nafta tu nakupila - objasnio je Dragović. 

Antić otkrio traži li MMF povećanje struje u Srbiji: Dao DIREKTAN odgovor

Beli boksit
Beli boksit
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, istraživanja se sprovode da se utvrde stene koje mogu nositi naftu, a tek kad uslede velika, dubinska bušenja utvrdi se da li ima tog energenta. 

Nafta u Crnoj Gori se, kako je kazao, može kriti na dubinama od dve do tri hiljade metara, ali ne i pliće. 

Ovo je Ciđin, strateški partner za Bor: Među najvećima su na svetu, rade na svim kontinentima (VIDEO)

- Među rudama koje treba eksploatisati, dati na koncesiju i prodavati je betonit, koji se nalazi iznad Petrovca, a ima ga i kod Šavnika, kao i barit u Pljevljima u planini Kovač, koji služi za raketnu tehniku - obrazložio je Dragović. 

Beli boksit, kako je kazao, je retka sirovina i jedino je u svetu ima u Crnoj Gori, dok najveći izvozni potencijal ima crveni boksit koji je najkvalitetniji na području nikšićke Župe.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd