Skip to main content
Nafta

Nafta skuplja zbog VRTOGLAVOG pada zaliha u SAD

Foto: Profimedia
Cene nafte su ove nedelje pale sa najvišeg nivoa u više od tri godine zbog jenjavanja geopolitičkih rizika u vezi sa Sirijom

Nafta je danas poskupela nakon iznenađujućeg pada zaliha u SAD koji je pomogao da se očuva oporavak cena tog energenta.

Cena naftnih fjučersa je porasla za čak 1,0 odsto u Njujorku, prenosi agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju skočila je za 69 centi na 67,21 dolar po barelu na NJujorškoj robnoj berzi, a u Londonu se trgovala u 11:05 časova za 67,11 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 14 procenta ispod 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte "brent" za junsku isporuku porasla je za 53 centa na 72,11 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je prethodno dostigla nivo od 72,26 dolara.

Nafta
Foto: Profimedia

Zalihe nafte i benzina u SAD su prošle nedelje pale, prema izveštaju Američkog naftnog instituta, dok bi Organizacija zemalja izvoznica nafte i Rusija, na ovonedeljnom sastanku u Saudijskoj Arabiji, trebalo da razmotre nove načine za produženje saradnje na planu smanjenja globalne ponude, ocenjuje njujorška agencija.

Cene nafte su ove nedelje pale sa najvišeg nivoa u više od tri godine zbog jenjavanja geopolitičkih rizika u vezi sa Sirijom, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd