fbpx
Skip to main content
Grejanje novac

Za mnoge građane grejanje JEFTINIJE nego prošle zime

Foto: Profimedia/ilustracija
Većina porodica nije menjala način zagrevanja domaćinstva, ali svaka je pravila računicu kako da smanji te troškove!

Analiza Agencije za energetiku pokazuje da će i ove godine najpovoljnije biti grejanje na gas ili drva. S druge strane, "najhladnije" za kućni budžet biće u onim domovima u kojima se koristi lož-ulje koje je za godinu dana poskupelo čak 40 odsto!

Za čitavu sezonu domaćinstva koja se greju na drva izdvojiće između 37.500 do 61.000 dinara.

Veliku nemačku kompaniju isterali iz Irana, ali ne mogu iz Rusije

Pelet jeftiniji za osam odsto!

Toliko para potrebno je za grejanje 60 kvadrata 180 dana u toku grejne sezone. Najmanje će izdvajati građani u delovima Srbije koja se inače masovno greje na ugalj, pa je kubik od 4.000 do 4.550 dinara. Veće troškove imaće oni koji ogrevno drvo plaćaju i to više od 6.250 dinara po metru kubnom. Oni koji koriste pelet odvajaće oko 60.000 za sezonu, nešto malo manje nego lane. U odnosu na prošlu zimu pelet je sada jeftiniji oko osam odsto.

podešavanje grejanja na radijatoru
Foto: Profimedia

- Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zime treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža - ističu u Agenciji za energetiku.

Sezona sa 48.000 dinara!

Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj - između 48.000 i 52.000 dinara. Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 61.000, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Ni grejanje na struju nije najskuplji način zagrevanja domova, ali samo ukoliko se koriste termoakomulacione peći i to noću kada su kilovati jeftiniji.

Zimska sezona u stanu od 60 m2 moći će da se pregura sa 48.000 dinara. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 69.000 dinara.

OPEK predviđa: Iduće godine ponuda nafte biće veća od potražnje

Najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja električnu energiju koriste direktno u grejnim telima, kao i oni koji koriste kotlove za etažno grejanje, propan butan gas i lož-ulje. Oni će za sezoni izdvajati 128.000 dinara za električnu energiju, 132.000 za propan butan gas, donosno 146.000 za lož-ulje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
31 Beograd