fbpx
Skip to main content
Benziska pumpa

Sve zbog terorističkog napada u Saudijskoj Arabiji: Gorivo u Srbiji može da poskupi za 5 dinara

Foto: Profimedia
Tri dana dana nakon napada na saudijska postrojenja, drastičan skok cene nafte na svetskim tržištima stabilizovao se na nivou od oko 10 odsto.

To bi, kako tvrde domaći poznavaoci i vlasnici naftnih kompanija vrlo brzo moglo dovesti i do većih cena na pumpama po Srbiji, a računica pokazuje da bi litar goriva mogao da bude skuplji za oko pet dinara.

Napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko uzdrmao je naftno tržište širom sveta. Drastičan pad proizvodnje prvobitno je podigao cene za 20 odsto, a trenutna stabilizacija, ipak, će doneti promene u cenovnicima na domaćim pumpama. Razlog je, kako tvrde poznavaoci, delimična, ali ipak direktna i značajna zavisnost srpskih naftaša od cene goriva na svetskim berzama. Praktično, rast cene sirove nafte za 10 odsto donosi rast cene litra goriva na srpskim pumpama od oko tri odsto. To bi praktično značilo da će litar dizela poskupeti sa aktuelnih 160 dinara na 164,8 dinara, a litar benzina sa oko 150 dinara na 154,5 dinara.

POSLE AMERIČKIH TVRDNJI, OGLASILI SE SAUDIJCI: Ne znamo ko stoji iza napada na naftne objekte

POSLE AMERIČKIH TVRDNJI, OGLASILI SE SAUDIJCI: Ne znamo ko stoji iza napada na naftne objekte

HOĆE LI ZAISTA IZBITI RAT? Svet ponovo NA IVICI KRVAVOG SUKOBA, evo koje ADUTE imaju GLAVNI IGRAČI (FOTO/VIDEO)

HOĆE LI ZAISTA IZBITI RAT? Svet ponovo NA IVICI KRVAVOG SUKOBA, evo koje ADUTE imaju GLAVNI IGRAČI (FOTO/VIDEO)

SAUDIJCI TVRDE: Snabdevanje naftom vraćeno na nivo pre napada dronovima

SAUDIJCI TVRDE: Snabdevanje naftom vraćeno na nivo pre napada dronovima

- Poskupljenje sigurno treba očekivati - da li međutim za nedelju dana ili posle toga odlučiće same kompanije. Praksa pokazuje da cenu prvo obično dignu najveći trgovci, a potom i oni manji - kaže za Nebojša Atanacković.

Na pitanje kako i koliko cena sirove naftne u svetu utiče na cenu goriva u Srbiji Atanacković kaže da uticaj svakako postoji, ali da potresi na globalnim tržištima nafte kao što je ovaj najnovjiji, nisu i jedini važni faktori po srpsko tržište.

- Računica pokazuje da rast cene od 10 odsto na svetskim berzama donosi i rast od tri odsto na srpskim pumpama - kaže Atanacković, analizirajući moguće implikacije tenutnih potresa u svetu i govoreći o najvećem skoku cena barela od 1991. godine.

Antić: Nema dileme da li Srbija zavisi od spoljnih uticaja

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je juče da cena derivata na benzinskim stanicama u Srbiji neće poskupeti u prvim danima nakon terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji. On je rekao da su poslednji događaji u Saudijskoj Arabiji svakako u prvi mah izazvali značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu, te da će se tek videti kako će se dalje odraziti na cenu i snabdevanje. 

- Nema dileme da Srbija, kao uvozno zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ipak, sada treba sačekati stabilizaciju na tržištu koja se svakako dešava, i u narednim danima videti kako će se ti događaji reflektovati na cenu u našoj zemlji - rekao je Antić.

S druge strane, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović nešto je oprezniji u svojim ocenama. Kako tvrdi, sličnih skokova na svetskom tržištu nafte bilo je i ranije, te sada možda treba sačekati i do nekoliko nedelja na reakciju srpskog tržišta.

Trenutne turbulencije jesu značajne, ali ne u tolikoj meri da se rast cena ne može vratiti iz ugla spornih zaliha. Sada samo treba sačekati reakciju i drugih velikih proizvođača u svetu koji imaju dve opcije - da povećaju proizvodnju ili da aktiviraju zalihe - rekao je Mićović i podsetio na to da je više faktora koji utiču na cenu goriva u maloprodaji u Srbiji.

DRŽAVA NASTAVLJA DA GRADI: Četiri nove brze saobraćajnice u planu, evo koje će gradove povezivati

DRŽAVA NASTAVLJA DA GRADI: Četiri nove brze saobraćajnice u planu, evo koje će gradove povezivati

Detaljna računica povećanja zarada: Evo koliku će imati platu zaposleni u svakom sektoru!

Detaljna računica povećanja zarada: Evo koliku će imati platu zaposleni u svakom sektoru!

Evo da li će cena goriva poskupeti u Srbiji zbog terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji

Evo da li će cena goriva poskupeti u Srbiji zbog terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji

Podsetimo, cena nafte pre aktuelnog incidenta bila je 62 dolara za barel, sada je skočila na 72-73 dolara po barelu, a 73 dolara za barel bila i u maju ove godine. Početkom oktobra prošle godine iznosila je 83-84 dolara po barelu. S druge strane, analize ukazuju da cena iznad 100 dolara drastično usporava svetsku ekonomiju.

U Hrvatskoj već skuplje

Gorivo u Hrvatskoj poskupelo je juče - prosečan rezervoar od 50 litara tako sada košta četiri kune više (63 dinara), pet za dizel (79 dinara) i dve za autogas (32 dinara). Tamošnji poznavaoci, ipak, tvrde da razlog nije napad dronovima na najveća naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, već sezonski karakter.

Hrvatska je vezana za cenu naftnih prerađevina na Mediteranu, pred zimu je uobičajeno da cene rastu. Mislim da bi došlo do povećanja cena nezavisno o situaciji u Saudijskoj Arabiji. Ako se i bude odrazilo, onda će do toga proći i nekoliko nedelja - smatra tamošnji naftni stručnjak Mirko Skalicki.

Slična trend dogodio se i u Srbiji za vikend. I dizel i benzin poskupeli su za oko jedan dinar po litru, ali stručnjaci ukazuju da to poskupljenje ne treba direktno vezivati za potrese na svetskim tržištima. Podsećaju da je to politika naftnih kompanija i da u Srbiji cenu goriva često određuje konkurencija koja pribegava reklami, nagradnim igrama, popustima... U takvim okolnostima jednostavno se morate cenovno prilagoditi - kažu u jednoj domaćoj naftnoj kompaniji.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd