Skip to main content
kina

Nove kineske investicije: Više od MILIJARDU dolara za RTB Bor!!!

Foto: Profimedia/ilustracija
Uložiće i u izmirivanje dugova

Svetski mediji izvestili su o izboru kineske kompanije Ziđin za strateškog partnera RTB Bor.

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je ova vodeća kineska kompanija za proizvodnju zlata, bakra i neobojenih metala dala najbolju ponudu na tenderu za izbor strateškog partnera RTB Bor.

Ponuda, kako je rekao, predviđa investiciju od 1,26 milijarde dolara za 65 odsto vlasništva u ovom jedinom srpskom proizvodjaču bakra i dragocenih metala.

Antić je istakao i da će 350 miliona dolara biti namenjeno dokapitalizaciji, dok će Ziđin uložiti još 200 miliona u izmirivanje dugova kompanije.

RTB Bor
RTB Bor
Foto: Profimedia/ilustracija

RTB Bor je druga srpska kompanija kojom će upravljati Kinezi pošto je kineski Hestil kupio železaru u Smederevu 2016. godine.

Dogovor je deo plana vlade da proda osiromašena državna preduzeća kako bi pomogla podsticanje rasta i umanjila pritisak na budžet, a što je preporučio Međunarodni monetarni fond.

Agencija podseća da je izvoz bakra iz RTB Bora u prvoj polovini godine porastao za 23 odsto na 15.000 tona. Prihodi od izvoza od januara do juna su 107,1 milion dolara, a zarada na domaćem tržištu iznosi još 30,9 miliona dolara. 

RTB Bor
Foto: Profimedia/ilustracija

RTB Bor čini 0,8 odsto BDP Srbije, ali vlada se nada da će taj udeo povećati nakon kineske investicije.

Kina je, kako se podseća, investirala više od milijardu dolara u Srbiji, uglavnom u vidu povoljnih zajmova za finansiranje autoputeva i energetskih projekata, u okviru svoje inicijative Pojas i put.

RTB Bor
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovo je najnoviji primer širenja ekonomskog uticaja Pekinga na Balkanu ukazujući na zabrinutost u Briselu i zapadnoj Evropi zbog rastućeg kineskog uticaja u regionu, kao i rizičnih pozajmica tim zemljama. 

RTB Bor je bio stub industrijskog sektora Srbije pre raspada Jugoslavije, ali je posle postao balast posrnule srpske ekonomije zbog lošeg upravljanja i medjunarodnih sankcija 90-tih godina, navodi indijski portal.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd