Skip to main content
krsko

Nuklearka Krško obustavlja rad na mesec dana zbog remonta

Foto: Profimedia
Zaustaviće rad u nedelju 1. aprila

Nuklearna elektrana Krško u Sloveniji zaustaviće rad u nedelju 1. aprila radi redovnog jednomesečnog remonta nakon 29. gorivnog ciklusa, saopšteno je iz postrojenja.

Radovi na održavanju će, kako se očekuje, koštati sto miliona evra, a platiće ih nuklearka iz sopstvenih fondova.

U okviru remonta biće zamenjeno gorivo, urađene preventivne mere i provere, kao i tehnološko unapređenje koje će poboljšati sigurnost i pouzdanost nuklearke, rekao je direktor Stane Rožman novinarima, prenosi STA.

On je dodao da je tokom 18 meseci od poslednjeg remonta nuklearka Krško u mrežu je isporučila 8,37 milijardi kilovatčasova električne energije. Zamena nuklearnog goriva koštaće oko 46 miliona evra, troškovi svih usluga procenjeni su na oko 32 miliona, a oprema 22 miliona evra. 

Na remontu će raditi 600 zaposlenih u nuklearki kao i 1.200 spoljnih saradnika. Prema rečima direktora, fokus remonta biće na bezbednosnom unapređenju postrojenja.

Antić o istraživanju rudnih nalazišta: Srbija može biti vodeća u IZVOZU jednog minerala

Nuklearna elektrana Krško počela je sa radom 1983. godine a danas se nalazi u zajedničkom vlasništvu Slovenije i Hrvatske, 

Rožman, koji se nalazi na čelu nuklearke od 1988. godine, najavio je danas da je spreman i da po isteku petogodišnjeg mandata, na toj funkciji ostane još pet godina.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Bistrica's picture

Bistrica

Gdece odloziti nuklearni otpad???

1 | 1

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd