Skip to main content
EPS

Obeleženo 29 godina Hidroelektrane "Pirot"!

Foto: Promo
Investicije EPS-a za očuvanje i povećanje proizvodnje

Svaki kilovat-sat električne energije proizveden iz domaćih resursa je zlatan i zato je HE „Pirot“ sa više od tri milijarde kWh proizvedenih tokom 29 godina važna za „Elektroprivredu Srbije“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS u Pirotu.

Na obeležavanju 29 godina od prve sinhronizacije HE "Pirot" na mrežu Grčić je rekao da je EPS u tu hidroelektranu od 2013. godine do sada uložio oko 250 miliona dinara, dok su za ovu godinu planirana ulaganja od gotovo milion evra.

EPS
EPS
Foto: Promo

- Ne samo ovu hidroelektranu, već obnavljamo svaku hidroelektranu širom Srbije. Uspeli smo da pokrenemo projekte koji su bili zakočeni i tako ćemo na kraju 2020. godine moći da kažemo da je HE "Đerdap" kao nov. Pored toga zahvaljujući razumevanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisali smo sporazum sa Rusima i odmah 2021. godine krećemo u rekonstrukciju "Đerdapa 2" - istakao je Grčić. 

On je dodao da EPS brine o svakom korisniku, bez obzira da li se radi o domaćinstvu ili privredniku.

- U pirotskom kraju uložili smo nešto manje od tri miliona evra u distributivnu mrežu. S obzirom da se pirotski kraj razvija i da postoji ozbiljno interesovanje investitora EPS će obezbediti infrastrukturu i stabilno snabdevanje električnom energijom. I ovo što radimo u pirotskom kraju radimo u bukvalno svakom delu Srbije. Svaki i najudaljeniji kraj imaće rekonstruisanu mrežu  - rekao je Grčić.

EPS
EPS
Foto: Promo

Pored toga što EPS ima obavezu da sačuva i obnovi proizvodne kapacitete koje su gradile prethodne generacije, radi se i na proširenju proizvodnje. 

- Zbog toga gradimo treći blok u „Kostolcu B“ i taj posao je uveliko odmakao. Očekujem da će relativno brzo početi i izgradnja novog bloka "Kolubara B" u Kaleniću. Potpuno smo svesni da će nekim malim termo blokovima za nekoliko godina proći vek trajanja, zbog toga ćemo imati nove blokove većeg kapaciteta. Na pragu smo i početka gradnje vetroparka u Kostolcu. Energija jeste ono što je neophodno za budućnost, mi smo tu da uradimo sve što možemo – rekao je Grčić. 

HE "Pirot" je vršna hidroelektrana sa dva agregata snage po 40 MW i veoma važna tačka u udelu od oko 30 procenata električne energije koju EPS proizvodi iz obnovljivih izvora.

Ovo su NAJMOĆNIJE FOTOGRAFIJE koje su ikada napravljene, a iza svake se krije POSEBNA PRIČA (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd