Skip to main content
dalekovod

"Odluka EU garancija, Srbija je bila ispravna"

Foto: Profimedia
Odluka Evropske energetske agencije da elektromreža Srbije ostane deo energetskog sistema na Kosovu i Metohiji garantuje sigurnost snabdevanja severa pokrajine.

To je istakao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dodajuči da to pokazuje da je pozicija srpske strane od samog početka bila ispravna.

Vašington obećava: Zaustavićemo gasovod "Severni tok 2"

- Ta odluka je izuzetno važna za Srbiju i elektromrežu Srbije, ali je možda najznačanija za ljude na KiM. To garantuje sigurnost snabdevanja električnom energijom za ljude koji žive na severu KiM i to govori da je naša pozicija od samog početka bila potpuno ispravna - rekao je Antić gostujući u Nacionalnom dnevniku.

Kako je rekao, srpska strana je od samog početka tvrdila da rešenje koje je Evropska asocijacija prenosnih kompanija predlagala i koje je de fakto prištinskom operateru prenosa davalo ingerencije i na severu KiM, nije ispravno, niti je u skladu sa Briselskim sporazumom, niti ustanovljuje ključne energetske postulate vezane za tehnička rešeja koja obezbeđuju sigurnost snabdevanja električnom energijom. 

- Ovo glasanje je pokazalo da je takva naša pozicija bila potpuno ispravna, da je veliki broj država i prenosnih kompanija podržao takvu poziciju Srbije i to otvara mogućnost da dalje nastavimo da razgovaramo o kvalitetnim rešenjima koja će dugoročno obezbediti energetsku stabilnost u regionu i koja će na kvalitetan, ispravan, fer način, koji je politički korektan, imovinski odgovoran i koji je u skladu s Briselskim sporazumom, tražiti ta rešenja - rekao je ministar. 

Veliku nemačku kompaniju isterali iz Irana, ali ne mogu iz Rusije

 - Republika Srbija je, naglasio je, apsolutno spremna da nastavi sa traženjem takvih rešenja i "pokazalo se da ta rešenja upravo treba da se iskristališu na ovim postulatima o kojima mi govorimo, a ne na nekim ishitrenim rešenjima koja niti su bila fer niti su bila tehnički održiva". "Srpska strana je uvek proaktivna i spremna da razgovara i da traži, balansirajući, kompromisna rešenja koja naravno ne mogu da budu na štetu Srbije, naših kompanija niti na štetu ljudi koji žive na severu KiM - rekao je Antić. 

On je građanima Srbije poručio da su sve energetske kompanije i sve toplane apsolutno spremne za grejnu i zimsku sezonu i da nas očekuje normalna, mirna sezona, sa stabilnim snabdevanjem svim ključnim energentima.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd