fbpx
Skip to main content
Grejanje novac

Ovo je NAJBOLJI NAČIN da uštedite i smanjite račune tokom zime (INFOGRAFIK)

Foto: Profimedia/ilustracija
Hladni dani donose i veće troškove, a mi vam predstavljamo način kako da uštedite energiju na svim poljima.
Izolovati prozore, vrata i zidove

Najjeftinija ulaganja su poboljšanja izolacije doma i zatvaranje mesta odakle izlazi vazduh.

Sneg, led, hladan vetar i temperature u stalnom minusu neretko tokom zime nateraju građane da posegnu za „prvom pomoći“ u vidu uključivanja grejalica, klima uređaja i TA peći i po skupoj struji. Zbog cene koja je najniža u Evropi u Srbiji se električna energija masovno koristi za grejanje. Procene su da zimi oko 30 odsto angažovane snage EPS-a troše domaćinstva za zagrevanje stanova, što je jedinstven slučaj na evropskom kontinentu.

Snabdevanje električnom energijom godinama unazad je stabilno čak i tokom ledenih dana i kupci mogu da se oslone na to da svoje kuće i stanove dogrevaju pomoću ovih aparata, ali njihovo korišćenje znači i povećane račune za električnu energiju. Zato je neophodno pažljivo ih koristiti i pratiti potrošnju, ali i dodatno izolovati stambene objekte, jer je to najefikasniji način za sprečavanje rasipanja toplote, energije, a time i novca.

Izolacija
Foto: Promo

Najjeftinija ulaganja su poboljšanja izolacije doma i zatvaranje mesta odakle izlazi vazduh. Ukoliko prozori i vrata slabije dihtuju, rešenje su izolacione samolepljive trake. Ako ima pukotina u zidovima ili na spojevima sa prozorima ili podom, pur pena, silikon, i git masa mogu da se iskoriste i površina obradi tako da vazduh više ne može da prođe. Takođe, od pomoći je i navući roletne na prozore.

Stolarija

Istraživanje EPS-a i agencije Ninamedia o energetskoj efikasnosti stanovništva u Srbiji pokazalo je da je u poslednjih nekoliko godina 38 odsto ispitanih građana zamenilo staru stolariju novom i uradilo toplotnu izolaciju.

Najbolja zaštita od zime je dobra spoljna toplotna izolacija. To je ipak skupo rešenje koje košta nekoliko stotina hiljada dinara. Zato je dobro rešenje unutrašnja izolacija, jer je jeftinija po kvadratu i radovi kraće traju. Negativne strane unutrašnje izolacije su stvaranje vlage ili buđi na mestima gde se izolovani zid susreće sa neizolovanim zidom ili pločom.

Zbog loše izolovanih prozora i vrata i mesta na fasadi gde su montirane spolјne jedinice klima uređaja, često se dešavaju značajni gubici toplote ili hladnoće, u zavisnosti od godišnjeg doba. Zato treba dobro zapušiti sve rupe i procepe trakama ili drugim sredstvima, poput gita.

U Srbiji se potroši pet puta više struje od evropskog proseka i naša zemlja mora da smanji potrošnju električne energije da bi ispunila obaveze prema Energetskoj zajednici i doprinela sopstvenoj energetskoj stabilnosti i očuvanju životne sredine.

Saveti za uštede u domaćinstvu

Energetski efikasna kuhinja za manje račune

Povećanje energetske efikasnosti ima sličan uticaj kao dodavanje još jednog izvora ekološki čiste energije na elektromrežu

Aparati u domaćinstvu troše oko jedne četvrtine ukupne potrošnje električne energije i značajno doprinose iznosu mesečnog računa. Najveći broj električnih aparata koncentrisan je u kuhinji tako da uz savete o energetskoj efikasnosti tokom pripreme i čuvanja hrane možete uštedeti bez narušavanja komfora. Istovremeno se doprinosi očuvanju životne sredine jer povećanje energetske efikasnosti ima sličan uticaj kao dodavanje još jednog izvora ekološki čiste energije na elektromrežu.

Kada koristite električni šporet, obavezno poklopite posudu u kojoj kuvate. Kuvajući sa poklopcem može da se uštedi i do 20 odsto električne energije. Prilagodite posuđe količini hrane koja se sprema. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije.

šporet i frižider
Foto: Promo

Zapamtite da svakih 10 minuta rada rerne troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tokom godine može doprineti povećanju godišnjih računa za struju. Rerna se može isklјučiti i 10 minuta pre kraja pečenja jer zadržava toplotu. Pri svakom otvaranju rerne izgubi se 20 odsto toplote. Zbog toga je poželjno da se vrata rerne drže zatvorena tokom pečenja. Kako jelo napreduje može se proveriti i pogledom kroz staklena vrata pećnice.

Prava temperatura u fižideru

Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može da poraste za 10 do 15 odsto. Optimalna temperatura za čuvanje namirnica u frižideru je 5°C, a za čuvanje zamrznute hrane je -18oC. Ako se vaš frižider i zamrzivač ne odmrzavaju sami, čim led pređe tri milimetra, uradite to vi. Svaki milimetar leda znači i 10 odsto potrošnje električne energije više.

Glosa Mašina troši 65 odsto manje struje nego kada se sudovi peru ručno.

Jedan od načina na uštedite energiju je da kupite mašinu za sudove. Mašina troši manje do 80 odsto manje vode i do 65 odsto manje električne energije nego kada se sudovi peru ručno. Koristite je kad je skroz puna, najbolje noću, kada je struja jeftinija. Birajte pravi program. Najbolji je eco program ali ako ga nemate, današnja sredstva za pranje temeljno peru sudove i na 50 stepeni. Pranjem na ovoj temperaturi možete uštedite i 25 odsto energije. Kada se završi pranje sudova nemojte ih sušiti u mašini. Sušenje troši više struje nego pranje, tako da ćete uštedeti ako posle ispiranja samo otvorite vrata mašine, pustite ih da se prirodno osuše strujanjem vazduha.

Frižider radi 24 sata tokom čitave godine i troši približno 15 odsto električne energije u domaćinstvu sa prosečnom potrošnjom. Dobra vest je da frižideri koji se danas mogu naći na tržištu troše bar 36 odsto manje električne energije, nego oni proizvedeni pre 15 godina. Prilikom kupovine, vodite računa da je energetski razred uređaja A ili viši i uvek birajte frižider ili zamrzivač čiji kapacitet odgovara potrebama vaše porodice. Frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje bez obzira na to da li je pun ili prazan, a mesečna potrošnja raste za 10 do 20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Preporučeni kapacitet frižidera za jednu osobu je od 100 do 150 litara, za dve do četiri osobe od 220 do 280 litara, a za više od pet osoba do 300 litara.

Efikasna upotreba osvetljenja

Niži računi bez odricanja

Energetski efikasnom upotrebom svetla mogu se ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije i time smanjiti mesečni računi.

Na primer, iako bi trebalo da daju više, šest običnih sijalica od 25 W daju zajedno istu količinu svetlosti kao jedna od 100 W, a takav „buket” sijalica, troši čak 50 odsto više energije. Zato je bolјe rešenje koristiti jednu sijalicu veće snage umesto više sijalica manje snage.

svetlo
Foto: Promo

Najjednostavniji način da se bude energetski efikasan je da se maksimalno iskoristi dnevno svetlo. Zato bi trebalo redovno čistiti prozore, izbegavati postavljanje prevelikog broja biljaka ispred prozora i tamne zavese. U radnim prostorijama stolove treba postaviti tako da budu osvetljeni suncem.

Temperatura svetla

Boja svetla se stručno naziva temperatura svetla. Generalno, postoje dve boje svetla koje proizvode „štedljive sijalice" - belo i žuto svetlo, odnosno topla/meka bela svetlost i dnevna bela svetlost. Preporuka je da se za prostorije u kojima se boravi koristi meka/topla bela svetlost. Na primer, neko koristi belo svetlo za čitanje, pošto stvara bolji kontrast crnih slova na belom papiru. Inače, boja svetla se izražava u Kelvinima (K). Što je manji broj, to je svetlo „toplije“. Ambalaža bi trebalo da sadrži i ovaj podatak.

Štedlive sijalice za istu količinu osvetljenja troše pet do šest puta manje električne energije i imaju i do 10 puta duži radni vek nego klasične. Obične sijalice sa užarenim vlaknom traju prosečno do 1.000 sati, a štedljive više od 10.000. Zato zamenite obične sijalice štedljivim. Ipak treba znati nekoliko detalja pre nego što se kupe nove, štedljive sijalice.

Energetski razred

Najbolje je izabrati sijalicu A klase. Sijalica B klase slabije svetli, ali ne troši mnogo više električne energije u odnosu na sijalicu A klase, pa može da se kupi ako joj je povoljna cena.

Snaga sijalice

Izbor snage sijalice zavisi od toga gde treba da se postavi. U tabeli je prikazan okvirni odnos snaga klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom i „štedljivih sijalica", pa najbolje tako se orijentisati.

Oblik sijalice

Iako ovaj detalj zvuči trivijalno, mora se voditi računa za koje sijalično mesto se kupuje „štedljiva sijalica", jer ih ima različitih oblika, od štapnih do spiralnih. Razlikuju se uglavnom u dužini, odnosno visini. Sijalična mesta koja su zatvorena kuglama (npr. u ostavama) zahtevaju kraće sijalice, pa je tu najbolje uzeti „štedljivu sijalicu" spiralnog oblika.

Tabela – snaga sijalica

Tabela
Foto: SD/ilustracija

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd