fbpx
Skip to main content
RTB Bor

Ovo je Ciđin, strateški partner za Bor: Među najvećima su na svetu, rade na svim kontinentima (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Nema otpuštanja radnika, velike investicije stižu

Vlada je počela pripremu ugovora za RTB "Bor", koji će sa strateškim partnerom "Ciđin majning grupom" potpisati tokom ovog meseca. U Srbiji su velika očekivanja od dolaska kineske kompanije u Bor.

"Ciđin" je osnovan 1993. godine u gradu Ciđinšanu. U Kini su prvi po proizvodnji zlata, a drugi po proizvodnji bakra - lane su proizveli 213.765 kilograma zlata i više od 636.000 tona bakra.

U vrhu su i sa proizvodnjom cinka i olova. To im je prošle godine obezbedilo 22. poziciju među najuspešnijim svetskim rudarskim kompanijama na berzama.

Direktor Sektora za analizu i usluge u PKS Bojan Stanić kaže da se ta pozicija poboljšala.

- Po trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji, a to je oko 10,7 milijardi dolara, svrstava je, kada posmatramo kompanije koje su listirane na berzi u oblasti rudarstva, na 17. ili 18. poziciju - istakao je Stanić.

"Ciđin" je na kraju prošle godine imao 510 miliona čistog profita. Po oceni stručnjaka, RTB je dobio stabilnog strateškog partnera koji će prvo da investira, a iza koga stoji moćna kineska država.

- Oni mogu da posmatraju na duži rok čak i po cenu da možda godinu, dve ili tri ne beleže neki profit ili ne beleže značajan profit, a da to bude posle pete-šeste godine - kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

RTB Bor
Foto: Youtube/printsreen,RTS Sajt - Zvanični kanal

Pored poslovanja u čak 20 kineskih provincija, "Ciđin" radi u još devet zemalja – Australiji, Kanadi, Kongu, Kirgistanu, Papua Novoj Gvineji, Peruu, Rusiji, Tadžikistanu i u Južnoj Africi.

Ekonomista Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije kaže da je dobra strana dolaska Kineza i to što oni gledaju strateške interese jer ovoj kompaniji ovo je prva investicija na evropskom tlu.

- Za nas je najvažnija stvar da njihov dolazak obezbeđuje razvoj istočne Srbije, odnosno da neće biti otpuštanja radnika. Dodatno obećane investicije bi mogle da donesu i nova radna mesta - kaže Nikolić.

RTB Bor
Foto: Youtube/printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal

RTB je jedini proizvođač bakra u našoj zemlji, a ima i tržište.

- Svakako da su to sirovine koje će biti korišćene prilikom izgradnje infrastrukturnih projekata u ovom delu Evrope, čime će se omogućiti njihov projekat "Jedan pojas - jedan put" - rekao je Stanić.

Sve proizvodne operacije i projekte "Ciđina" usklađene su sa smernicama Svetske banke za zdravlje i bezbednost životne sredine. To će, poručuju, primeniti i u "Boru".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd