fbpx
Skip to main content
TENT

Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova - TENT A: Projekat vredan više od 167 miliona evra

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
U Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) u Obrenovcu počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova iz TENT-a koji je vredan više od 167 miliona evra i koji će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

Postavljanju kamena temeljaca u Obrenovcu prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Ðunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije "Micubiši Hitaci pauer sistem" (MHPS) Takanori Nakamoto i v.d. direktor JP "EPS" Milorad Grčić.

POTVRĐENO: Članice EU postigle dogovor o Severnom toku 2!

Početak posla obeležen je i japanskom ceremonijom, koja se zove "kagami biraki", a u okviru koje su muškarci obučeni u crveni kimono udarali u bure u kojem se nalazi japanska rakija - sake. 

Ministar Antić izjavio je da je ovo značajan dan za budućnost Elektroprivrede Srbije, kao i Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

- Zato posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane koja je izgrađena još sedamdesetih godina i koja danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine - rekao je Antić novinarima.

Kaže da su u tom cilju u TENT-u urađena tri ključna segmenta koja su važna za zaštitu životne sredine.

Prvi u nizu je, dodaje Antić, smanjenje zagađenja praškastih materija, koje je rešeno izgradnjom elektrofiltera na svim blokovima TENT-a.

Drugi segment je smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja meseca biće sprovedeno i na bloku A4.

- Najveći segment je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam -  rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 167 miliona evra, rok otplate kredita je 15 godina, grejs period pet godina, a fiksna kamatna stopa 0,6 odsto godišnje.

Kaže da će nakon izgradnje postrojenja emisija ispuštanja sumpor-dioksida biti devet puta manja i iznosiće 7.800 tona i ukazuje da je do sada prosečna emisija SO2 iznosila oko 74.000 tona godišnje.

- Nakon nizgradnje uklopićemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije SO2 u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom - naveo je ministar.

Sve spremno za početak izgradnje GASOVODA u Srbiji: Obezbeđeno 300 MILIONA EVRA, radovi počinju u MARTU!

Najavljuje da će država nastaviti sa modernizacijom objekata Elektroprivrede Srbije, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 miliona evra.

Izrazio je zadovoljstvo što će firma "Micubiši Hitaci pauer sistem", koja će predvoditi radove na izgradnji postrojenja, doneti novu tehnologiju u našu zemlju i što će pružiti primer i domaćim kompanijama kako da ubuduće realizuju takve projekte.

Prema njegovim rečima, 60 odsto domaćih kompanija učestvovace u izgradnji postrojenja za odsumporavanje.

Direktor EPS-a Grčić rekao je da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A - A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata.

Prema njegovim rečima rok realizacije projekta je 3,5 godine, a to postrojenje kako kaže omogućiće nastavak rada elektrane za najmanje 20 godina.

- Zahvaljujući Vladi Srbije ovaj projekat koji je bio u riziku da propadne, oživeli smo ga i danas započinjemo njegovu realizaciju - rekao je Grčić.

Najavio je da će ove godine početi obnova u TENT-u blokova A1 i A2, koji su najstariji i čija će revitalizacija trajati nekoliko godina.

Ambasador Japana u Srbiji Ðunići Marujama kaže da se Japan godinama borio sa zagađenim vazduhom i da je to pitanje rešio zahvaljujući novim tehnologijama, te izrazio zadovoljstvo što će japanske kompanije sa kompanijama iz Srbije podeliti iskustvo.

- Srbija će uvek imati našu podršku da sprovede sve reforme kako bi što pre pristupila EU -  rekao je Marujama. 

Direktor JICA-e za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto izrazio je zadovoljstvo što su u ovaj projekat uključene japanske vodeće kompanije koje će, kaže, sigurno doprineti uspehu projekta, omogućiti transfer napredne tehnologije srpskim prijateljima i razvoj njihovih kapaciteta.

- Pored raznih JICA projekata u Srbiji, koji se sprovode duže od dve decenije, kao što su razvoj malih i srednjih preduzeća, obezbeđivanje medicinske opreme i žutih autobusa, JICA daje prioritet i razmeni ljudstva između dve zemlje -  naveo je Sakamoto.

Prema njegovim rečima, u Japanu JICA je izuzetno posvećena promovisanju potencijala Srbije japanskom narodu i to održavanjem izložbi i seminara u saradnji sa Ambasadom Srbije u Japanu.

POTPISAN SPORAZUM: Rusija i Srbija zajedno razvijaju inovacije u elektroenergetici!

Naveo je i da postoji mogućnost da JICA, iz sopstvenog budžeta, a u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, sprovede istraživanje u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije.

Potpredsednik kompanije MHPS Takanori Nakamoto objasnio je da energetski sistemi MHPS-a kombinuju sisteme termoelektrane i sisteme za kontrolu kvaliteta vazduha.

Rekao je da će MHPS kao konzorcijum obezbediti sigurnost na radu i izrazio nadu da će projekat završiti na vreme, kao i da je projekat još jedan primer o saradnji i prijateljstvu Japana i Srbije. 

Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje izmedu JP "EPS" i JICA.

Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine.

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd