fbpx
Skip to main content
Đerdap 2

Potpisan sporazum o adaptaciji brodske prevodnice HE "Đerdap 2"

Foto: Promo
EPS nastavlja uspešnu saradnju na obnovi kapaciteta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i "Elektroprivreda Srbije" potpisali su sporazum o adaptaciji brodske prevodnice na Hidroenergetskom plovidbenom sistemu "Đerdap 2", kojim nastavljaju uspešnu saradnju na obnovi brodskih prevodnica.

Prevodnica je puštena u rad 1994. godine i za to vreme je prošlo više od 170.000 plovila i 110 miliona tona robe u ukupno 40.700 prevođenja. 

Obnova će omogućiti da postepeno raste broj prevedenih brodova i prevezenog tereta. Ukupna vrednost projekta procenjena je na 27,5 miliona evra. 

- Prevodnica koja će biti obnovlјena znači novi život, isto kao što novi život znači to što ćemo u narednih 10 godina, a trudimo se da to bude i manje, uraditi kapitalni remont svih 10 hidroagregata ovde na "Đerdapu 2”. Time ćemo povećati instalisani proizvodni kapacitet za 50 megavata. Kad završimo kompletnu rekonstrukciju imaćemo 320 megavata instalisane snage najčistije i najjeftinije, zelene energije. Zahvalјujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci, kao i potpredsednici Vlade i svim učesnicima projekta - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Milorad Grčić potpisuje sporazum
Milorad Grčić potpisuje sporazum
Foto: Promo

Rekonstrukcijom prevodnice na HE "Đerdap 2" dobiće se efikasan sistem prevođenja plovila uz značajno manji broj i trajanje nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe. Troškovi održavanja biće 30 odsto manji nego sada, a biće i veća bezbednost rada brodske prevodnice. Takođe, energetska efikasnost opreme povećaće se za 50 odsto.​

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
19 Beograd