Skip to main content
Evropska unija Kosovo

Predsednik izdao UPOZORENJE: Evropa spremila NOVU OPAČINU Srbiji: Ostajemo bez energetske mreže na Kosovu?!

Foto: Profimedia/ilustracija
Odluka da li će Elektromreža Srbije ostati deo energetske mreže na severu KiM ili će ona, po svemu sudeći protivpravno biti izbačena, kako je upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće poznata u utorak, saznaje Tanjug.

U Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) u toku je glasanje koje bi moglo da potraje do utorka, saznaje Tanjug.

PALA ODLUKA! Veće plate i u javnim preduzećima u Srbiji

Važno za sve vozače: Gorivo u Srbiji POJEFTINJUJE, stručnjaci otkrivaju KOLIKO

ENTSO, koji čini 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope, će u slučaju da se obistine strahovanja Beograda Kosovu doneti ono što prištinska delegacija nije mogla da izbori u pregovorima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

ENSTO je nedavno naveo da "radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice - za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo.

Predsednik Srbije je juče u Briselu rekao da se Srbija bori koliko može, ali da su šanse male.

- U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO, a onda dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik enrgije do albanskog operatera - rekao je Vučić.

Predsednik je upozorio da sada, pošto ZSO nije formirana krivicom Prištine, Evropa hoće da nam otme pravo na struju, da izgubimo dalekovode prema Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori.

Elektrodistribucija
Foto: Profimedia

Evropljani žele da protivpravno izbače EMS iz energetske mreže za sever KiM ne uvažavajući naše argumente, rekao je Vučić i dodao da su se protiv nas izjasnile između ostalih Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska i Holandija a da su za zaštitu našeg prava bile Španija, Slovacka, BiH.

Vučić je dodao je da će direktorka Elektro mreže Srbije Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi energetske mreže.

- Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražicemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku - mi je necemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju - naglasio je Vučić.

Kosovo, Prizren
Prizren
Foto: Profimedia

Direktorka EMS-a rekla je pre par dana da se Srbija trudi da međunarodnu javnost, pre svega insitucije koje EMS vide kao kontrolni blok na KiM, upozori na značaj tog pitanja koje je nesporno vezano za političke sporazume u mirnom rešavanju problema.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd