fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

PUTIN U BEČU: Kurc "Podržavam Severni tok 2"

Foto: Profimedia
Sastankui prisustvovao i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe

 Ako Evropa želi da se smanji migrantski talas, koji dolazi posebno iz Sirije i tog regiona, mora dati doprinos da ljudi mogu da se vrate kućama, da imaju normalan život u svojoj domovini, poručio je danas u Beču predsednik Rusije Vladimir Putin, a austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljuje da će se Austrija zalagati da dođe do napretka u odnosu EU i Rusije.

Pročitajte i: 

POTPUNO NEOČEKIVANO: Neprijatno iznenađenje za Orlove u Austriji

KONAČNO se desilo: Nafta POJEFTINILA, SAD traže povećanje proizvodnje

Rastu TENZIJE između Rusije i Ukrajine: Sud zaplenio sredstva "Gasproma"

- Kroz intenziviranje dijaloga se nadamo da će doći do napretka u odnosu EU i Rusije, kao i napretka u Ukrajini, odnosno poštovanja sporazuma iz Minska, kako bi sankcije mogle postepeno da se ukinu - naglasio je Kurc, nakon sastanka sa šefom ruske države, kojem je prisustvovao i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, austrijski kancelar izrazio je uverenje da je "samo zajedno, a ne jedni protiv drugih, moguće napredovati na evropskom kontinentu".

- Verujem da je bolje da imamo situaciju u kojoj obe strane dobijaju, nego situaciju u kojoj obe gube - naglasio je Kurc.

Podsetivši da Austrija od 1.jula preuzima predsedavanje EU poručio je da je Beč aktivan član u EU i da će tokom predsedavanja aktivno delovati na odlukama, te dodao da će Austrija podržati sve zajedničke mere i odluke.

- Trudićemo se da tradicionalno dobre odnose dalje intenziviramo, i radićemo na tome da se odnos Rusije i EU poboljša. Svuda gde je moguće u UN i OEBS-u ćemo se angažovati da u konfliktmnim regionima dođe do pozitivnog rešenja za ljude, za pregovarackcim stolom, a ne ratom - istakao je Kurc.

Rekao je da je Rusija supersila i da ima značajnu ulogu u kriznim žarištima kao što je Sirija, ali i time i veliku odgovornost, kao i da se nada i da očekuje da će Moskva dati doprinos da građani tamo mogu da žive u miru.

Sebastijan Kurc
Foto: Profimedia

Putin je, kada je reč o Ukrajini istakao da su Rusija i Austrija saglasne da obe strane moraju da se pridržavaju sporazuma iz Minska, a po pitanju Sirije rekao je da je regostrovao spremnost Austrije da se priključi humanitarnim akcijama.

Kurc i Putin pohvalili su ekonomske odnose dve zemlje, podsećajući na visok nivo investicija, ali i pre svega na saradnju u energetici.

Hofburg palata, Beč
Hofburg palata, Beč
Foto: Profimedia

Putin je kazao da je trgovinska razmena u prvih pet meseci ove godine između dve zemlje porasla za čak 100 odsto.

Što se energetike tiče on je podsetio da je Rusija odgovorno i neprestano snabdevala Austriju gasom, i da su Austrija i Rusija time dale značajan doprinos energetskoj bezbednosti kontinenta.

Rusi najavljuju: Moguće je da nit Turskog toka prođe kroz Srbiju

Lepe vesti iz Sankt Peterburga: Gaspromnjeft i NIS zainteresovani za Petrohemiju

Izrazio je zadovoljstvo što su Gasprom i OMV, u njihovom prisustvu, potpisali sporazum kojim se obezbeđuje isporuke gasa Austriji iz Rusije do 2040.godine.

Kurc je konstatovao da je saradnja Gasproma i OMV, odnosno Rusije i Austrije po pitanju isporuke gasa funkcionisala odlično i u teškim vremenima.

Preneo je da je potpisano više memoranduma o saradnji kako iz oblasti šumarstva, izbegavanja dvostrukog oporezivanja, te i sporta.ž

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd